Valkolakkia tavoitteleva eläkeläinen: "Nyt tai ei koskaan"

Aikuislukio on eläkeläiselle totista työtä. Lappeenrantalainen Eija Huovinen päätti suorittaa keskeytyneen tutkintonsa loppuun. Motivaatiota on koeteltu useaan otteeseen, mutta suunta ja tahti ovat pitäneet.

Kotimaa
Eija Huovinen aikuislukio
Eija Huovinen on matkalla ylioppilaaksi.Lauri Silvander/Yle

Eija Huovinen aloitti koulutiensä vuonna 1959 Lappeenrannan Kimpisen koulussa. Kansakoulun ja oppikoulun jälkeen Huovinen jatkoi lukioon, mutta siellä tuli seinä vastaan.

– Muut asiat kiinnostivat enemmän. Sitten se vain jäi.

Vuosikymmenten kuluessa puuttuva valkolakki pyöri mielessä moneen kertaan. Kun Huovinen jäi lopulta eläkkeelle, lukion aikuislinja siirtyi Kimpiseen yhteyteen. Lukiorakennus seisoo Huovisen naapurissa, joten matka ei ollut enää hyväksyttävä tekosyy.

Muut asiat kiinnostivat enemmän.

Eija Huovinen

– Päätin, että nyt tai ei koskaan. Sitten kaikki kävi nopeasti ja nyt olen suunnilleen puolivälissä. Opiskelu on maistunut, mutta se on hyvin erilaista kuin silloin vuosikymmeniä sitten. Se on mielekäs harrastus.

Kursseista selviäminen on Huovisen mukaan rankkaa hommaa, mutta aikaa on riittävästi. Työn ohessa tutkinto olisi voinut jäädä kesken.

– Minulla on mahdollisuus lukea päivällä, kun ei ole työtä haittaamassa opiskelua. Voi edetä omalla tahdilla ja rytmittää itse. Tietysti tarvitaan itsekuria, mutta sehän on vain hyvä asia.

Motivaatio korkealla

Opinto-ohjaaja Mira Kankkusen mukaan Eija Huovisen opintie kuvastaa aikuislukiolaisten odotuksia hyvin.

Opintoja lähdetään suorittamaan, kun tutkinnon keskeytyminen alkaa vaivata.

Mira Kankkunen

– Eijan tarina on hyvinkin kuvaava. Opintoja lähdetään suorittamaan, kun tutkinnon keskeytyminen alkaa vaivata.

Kimpisen lukion aikuislinja toimii keskustassa toista vuotta. Uusi sijainti on houkutellut etenkin kielistä kiinnostuneita aineopiskelijoita. Yksittäisillä kursseilla käy satakunta opiskelijaa. Ylioppilastutkintoon tähtää puolestaan 50 aikuislukiolaista.

Valkolakkia lähtee vuosittain tavoittelemaan 15–20 uutta aikuislukiolaista. Osa putoaa matkalla, mutta yleensä motivaatio on korkealla. Aineopiskelijoita kiinnostavat esimerkiksi venäjän ja espanjan kielet sekä matemaattiset aineet.

Aikuislukio tuottaa myös kaksoistutkintoa suorittavien lukio-opetusta.

"Haluan saada tämän valmiiksi itseäni varten"

Opinto-ohjaajan rooli on aikuislukiossa erilainen kuin nuorten puolella. Opiskelijat ovat innostuneita, mutta opiskelukäytännöt ovat ajoittain ruosteessa.

– Minulle esitettävät kysymykset liittyvät esimerkiksi lukio-opintojen käytäntöihin. Vanhemmat ihmiset miettivät, osaavatko he enää opiskella. Monet kurssit ovat muuttuneet vuosien varrella.

Toista vuosikurssia käyvän Eija Huovisen mukaan esimerkiksi itsenäisesti tehtävät verkkotehtävät ovat haastavia ja vievät aikaa.

– En ole tehnyt töitä tietokoneiden kanssa tai muuten opetellut käyttämään koneita. Itseopiskelu on siksi hidasta. Asioita ei opi samalla tavalla kuin nuorempana.

Huovisen tavoitteena on valmistua keväällä 2017. Ensimmäiset kirjoitukset ovat edessä syksyllä 2016.

– Ihan rehellisesti. Siinä vaiheessa arvosanoilla ei ole mitään väliä. Haluan saada tämän valmiiksi itseäni varten.