Ban Ki-moon harkitsee rauhanturvaajien lähettämistä Burundiin

Väkivaltaisuudet Burundissa kiihtyivät sen jälkeen, kun presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle kaudelle, vaikka perustuslaki rajoittaa toimikaudet kahteen.

Ulkomaat
hallituksen vastaisia mielenilmaisuja Bujumburassa.
Bujumburassa, Burundissa nähtiin hallituksen vastaisia mielenilmaisuja 3. kesäkuuta.Dai Kurokawa / EPA

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon harkitsee rauhanturvaajien lähettämistä Burundiin hillitsemaan väkivaltaisuuksia. Ban sanoi maanantaina, että rauhanturvaajien lähettäminen sisällissodan partaalla olevaan Afrikan valtioon on yksi vaihtoehto, vaikkakaan ei ensimmäinen.

Ennen rauhanturvaajien lähettämistä Ban suosittelee YK:n neuvottelijoiden lähettämistä maahan auttamaan osapuolia löytämään neuvottelukanava.

Väkivaltaisuudet kiihtyivät Burundissa huhtikuussa, kun presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle kaudelle, vaikka perustuslaki rajoittaa toimikaudet kahteen. Nkurunziza voitti heinäkuussa järjestetyt vaalit, jota suuri osa maan oppositiosta boikotoi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on syyttänyt Burundin tiedustelupalvelua ja poliisia presidentti Pierre Nkurunzizan arvostelijoiden kiduttamisesta. Ainakin 240 ihmistä on kuollut väkivaltaisuuksissa, joita yli 200 000 ihmistä on paennut maasta.

Burundi itsenäistyi Belgiasta vuonna 1961. Sen jälkeen maassa on koettu neljä vallankaappausta ja verinen sisällissota, jossa kuoli arviolta 250 000 ihmistä. Burundissa kansan enemmistö on hutuja, mutta tutsit ovat olleet yhteiskunnan johtava luokka.

Lähteet: AFP, Reuters