1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsi saamassa oikeuden lähettää turvapaikanhakijoita muihin EU-maihin

EU:n maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos kertoi, että EU-komissio valmistelee asiaa. Ei ole tiedossa, kuinka suuresta määrästä turvapaikanhakijoita olisi kyse. Tähän mennessä EU:n turvapaikanhakijoiden uudelleensijoitusohjelma on toiminut heikosti.

turvapaikanhakijat
Poliiseja ja turvapaikanhakijoita Malmön asemalla 12. marraskuuta.
Turvapaikanhakijoita saapuu junalla Tanskasta Ruotsin Malmöhön 12. marraskuuta.Stig-Åke Jonsson / Scanpix / AFP

Ruotsi on saamassa oikeuden lähettää turvapaikanhakijoita uudelleensijoitettaviksi muihin EU-maihin, EU:n maahanmuutosta vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos sanoi maanantaina Tukholman-vierailullaan.

Avramopoulosin kommenteista kertoi uutistoimisto TT (siirryt toiseen palveluun) ja komissaarin puhe julkaistiin myös hänen omilla kotisivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsi pyysi EU:n apua pakolaistaakkansa jakamiseen marraskuun alussa. Avramopoulos sanoi ymmärtävänsä Ruotsin tilannetta ja kehui maata esimerkillisestä vastuunkannosta.

– Komissio valmistelee asiaankuuluvia esityksiä ehdottaakseen uudelleensijoittamista Ruotsista ja vapauttaakseen Ruotsin ottamasta vastaan Italiasta ja Kreikasta uudelleensijoitettavia [turvapaikanhakijoita], Avramopoulos sanoi kotisivujensa mukaan.

Ruotsi ei avunpyynnössään eritellyt, paljonko turvapaikanhakijoita se haluaisi EU:n uudelleensijoittavan, eikä Avramopouloskaan puhunut määristä.

Kun uutistoimisto TT (siirryt toiseen palveluun)kysyi Ruotsin maahanmuuttoministeriltä Morgan Johanssonilta, kuinka paljon turvapaikanhakijoita hän haluaisi uudelleensijoittaa, Johanssonin vastaus kuului:

– Niin paljon kuin mahdollista.

"Unkarin kiintiö" käyttämättä

EU-maat sopivat syyskuussa siirtävänsä 160 000 turvapaikanhakijaa pahimmin kuormittuneista maista. Italiasta ja Kreikasta on määrä siirtää yli 100 000 pakolaista. Myös Unkarista piti uudelleensijoittaa runsaat 50 000 ihmistä, mutta maa ei halunnutkaan osaksi siirtojärjestelmää. Näin esimerkiksi Ruotsi voi saada helpotusta tilanteeseensa "Unkarin kiintiöstä".

Ohjelma on lähtenyt käyntiin hitaasti, ja toistaiseksi pakolaisia on uudelleensijoitettu vasta runsaat 160.

Ruotsin maahanmuuttoviraston Migrationsverketin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Ruotsiin on tullut tänä vuonna noin 148 000 turvapaikanhakijaa.

Lue seuraavaksi