1. yle.fi
  2. Uutiset

Salamyhkäinen ryhmä aikoo pysäyttää soihtukulkueen itsenäisyyspäivänä – "ritsat valmiina"

Aktivistiryhmä aikoo pysäyttää kansallismielisen soihtukulkueen Helsingissä itsenäisyyspäivänä. Ryhmä uhkaa nettisivuillaan kulkuetta mm. ritsoilla ja nimittelevät siihen osallistuvia natsisioiksi. Poliisin arvion mukaan ryhmän toiminta voi muuttua väkivaltaiseksi.

Kotimaan uutiset
poliisit pidättävät maassamakaavaa
Poliisit ottavat kiinni Luokkaretki lähiöst linnaan -mielenosoittajan Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2014.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ryhmä aktivisteja suunnittelee pysäyttävänsä Helsingissä itsenäisyyspäivänä järjestettävän soihtukulkueen (siirryt toiseen palveluun). Ryhmä kertoo suunnitelmistaan nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun)ja sosiaalisessa mediassa. Soihtukulkueen järjestää kansallismielinen 612.fi-yhdistys.

Sivustolla kerrotaan mm. että, että ”ritsat valmiina, munat korissa, tähtäin asetettu – on aika suuttua! Vapautemme on uhattuna 6.12.2015, kun natsisiat aikovat marssia Helsingissä".

Vastamielenosoitustapahtumaa mainostetaan peliyhtiö Rovion lanseeramilla Angry Birds -hahmoilla. Rovio kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) vastustavansa väkivaltaa ja sanoo, että yhtiön hahmot on otettu käyttöön ilman lupaa.

Yle on yrittänyt selvittää, ketkä ovat tapahtuman takana. Yle tavoitti lopulta henkilöitä, jotka aikovat osallistua tapahtumaan. He sanovat tietävänsä tapahtuman organisoijan, mutta eivät halua paljastaa hänen nimeään.

Nimettömänä pysyttelevä osallistuja kertoo Ylelle, että ei aio ainakaan itse käyttäytyä väkivaltaisesti.

– On keskusteltu, että osallistujat tuovat mukanaan ritsoja, mutta itse en aio tehdä sitä.

– On inhottavaa, että natsit saavat olla rauhassa ja levittää ajatteluaan. Mutta en halua, että tilanteesta tulee väkivaltainen.

Toinen nimettömänä pysyttelevä osaanottaja kertoo myös vastustavansa väkivaltaa.

– En tiedä, miten soihtukulkue aiotaan estää. Se riippuu siitä, kuinka monta tulee paikalle. Ajatuksena on näyttää, että muukalaisvihamielisten organisaatioiden järjestämää soihtukulkuetta ei voida hyväksyä, hän sanoo.

Poliisi: Emme ole pystyneet neuvottelemaan

Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta sanoo, että poliisi ei vielä tiedä järjestäjää. Poliisi ei ole saanut ilmoitusta mielenosoituksesta.

– Emme ole pystyneet neuvottelemaan näiden ihmisten kanssa. Toivon, että kaikki miettisivät sitä haluavatko he syyllistyä rikokseen, Kujala muistuttaa.

Helsingin poliisi saa itsenäisyyspäiväksi lisämiehitystä mahdollisten häiriökäyttäytymisten vuoksi. Kujalan mukaan on olemassa merkkejä siitä, että kulkuetta vastaan suunniteltu mielenosoitus voi muuttua väkivaltaiseksi.

Yksi soihtukulkueen järjestäjistä on kirjailijanakin tunnettu Timo Hännikäinen. Hänet tunnetaan myös yhteyksistä Suomen Sisuun, joka on kansallismielinen järjestö.

Hännikäinen kertoo ymmärtäneensä, että poliisi on takaamassa soihtukulkueeseen osallistuvien turvallisuutta. Hän kertoo, että paraatin osallistujamäärä oli viime vuonna "muutama sata" ja määrän odotetaan kasvavan tänä vuonna.

Omista poliittisista kytköksistään huolimatta Hännikäinen vaatii, että soihtukulkue on sitoutumaton.

– Ideana on tarjota tavallisille suomalaisille tapa juhlistaa itsenäisyyspäivää. Poliittisten symbolien käyttö kulkueessa on kielletty, vain Suomen lippu saa näkyä.

Svenska Ylen juttu

Christoffer Gröhn

Lue seuraavaksi