Suomessa syntyy nyt omaperäistä englanninkielistä räppiä – View ja Biniyam keräävät kehuja ulkomailla

Englanniksi räppiä tekevät suomalaiset on huomioitu eurooppalaisissa musiikkiblogeissa ja musiikkia on soitettu MTV:llä ja BBC:llä. View räppää henkilökohtaisia tarinoita masennuksesta ja Biniyaminin musiikkia värittävät kokeelliset soundit.

kulttuuri
View.

Räppäri View eli Juuso Ruohonen yrittää peitellä hermostuneisuuttaan. Helsingin Kuudennella linjalla on alkamassa soundcheck, jota seuraa artistin ensimmäinen livekeikka. Lokakuussa julkaistu Avalon-EP on herättänyt kiinnostuksen, joten ilta on räppärille tärkeä.

Ruohonen, 23, on räpännyt englanniksi pienestä pitäen. Suomen kieli ei ole taipunut suussa riimien heittoon. Taiteilijanimellä View räppiä tekevä Ruohonen kertoo musiikkinsa olevan kokeellista ja henkilökohtaista. Kappaleissa käsitellään esimerkiksi masennusta ja syrjäytymistä.

– Siellä on rankkoja aiheita menneisyydestä, joita en itse pystynyt käsittelemään aiemmin. Niitä yritän purkaa biiseiksi.

Henkilökohtaiset tarinat tuovat mieleen tänä vuonna pinnalle nousseen räppäri Paperi T:n tekstit, joissa käydään läpi rankkoja erokokemuksia. Tosin nyt räpätään englanniksi. Ruohonen on kuullut vertauksen aiemminkin.

– Tietyllä tavalla on jotain samaa. Paitsi että mulla ei ole pitkää tukkaa, Ruohonen virnistää.

Lungia ja matalaa

Rumba ja YleX listaavat vuosittain Tulevaisuuden tusina -äänestyksessä artisteja, jotka todennäköisimmin lyövät itsensä läpi seuraavana vuonna. Ensi vuodelle tehdyllä listalla View sijoittui toiseksi.

Räppäri itse ei osannut odottaa moista, sillä hän ajatteli tuottaja Joonas Laaksoharjun kanssa tekemäänsä musiikkia liian kokeelliseksi. Toisin kävi. View'n kappaleLacenousi YleX-kanavalla Himotuimmat-listan kärkeen.

Emma Kemppainen ja View.
View'n kappale Lace on soinut ahkerasti Ylex-kanavalla. Biisissä laulaa mukana LCMDF-yhtyen Emma Kemppainen (vas.).Yle

– Palaute on ollut todella positiivista. Kukaan ei ole vielä uskaltanut haukkua. Kyllä pari aitoa räppipäätä on sanonut, että vitsi ei tämä ole räppiä, kun tämä on niin lungia ja matalaa.

View'n räppääminen erottuu monesta muusta juuri matalan äänen takia. Ruohonen tekee leipätyökseen spiikkerin töitä eli esimerkiksi mainoksia.

Ruohosen ääni on tuonut monelle mieleen Insomnia-hitistä tunnetun Faithless-yhtyeen Maxi Jazzin äänen. Siitä räppäri ei ole innoissaan.

– En ota sitä imarteluna. En laske Faithlessin musiikkia rap-musiikiksi.

Biniyam huomioitiin USA:ssa

Biniyam, 20, on tehnyt englanninkielistä räppiä 15-vuotiaasta lähtien. Englanti oli luonnollinen valinta, sillä se on saksalais-etiopialaisesta perheestä tulevalle toinen kieli.

Räppäri julkaisi ensimmäisen EP-levynsä jo vuonna 2014 ja seuraava tulee ulos tammikuussa. Biniyam kuvailee musiikkiaan popsävytteiseksi, jossa on raskaat soundit. Myös Biniyam käsittelee teksteissään henkilökohtaisia aiheita.

– Viimeisin sinkkuHerokäsittelee sankarikäsitettä. Se kertoo siitä, miten mä kasvan sellaiseksi tyypiksi, jota nuoret voivat katsoa ylöspäin.

Biniyam.
Räppäri Biniyam toivoo, että voisi tehdä musiikkia työkseen täysipäiväisesti. Suurimpana haaveena hänellä on voittaa Grammy-palkinto.Yle

Kotimaisen musiikkimedian lisäksi Biniyam on huomioitu myös ulkomailla. Hänen 1ne-kappalettaan on soitettu tv-kanava MTV:llä Yhdysvalloissa sekä BBC:llä radiossa.

Biniyam uskoo, että hänen musiikkinsa on huomattu maailmalla valtavirrasta erottuvan tyylin takia.

– Sielläkin kelataan, että tämä on spessu juttu. Jenkeissä tehdään niin paljon rap-musaa ja sitten katsoaan mun musaa, että tässä on jotain erilaista. Niin onhan se vau!

Synkän taiteellista suomalaista

View'n musiikkia on nostettu esiin eurooppalaisissa musiikkiblogeissa. Niissä on hehutettu sitä, kuinka Suomessa tehdään tällä hetkellä aivan omanlaista englanninkielistä räppiä.

– Suomessa ollaan jotenkin synkällä tavalla taiteellisia toisin kuin enkkuräppiskenessä. Sillä erottuu maailmalla, sanoo View eli Juuso Ruohonen.

Aikaisemmin englanninkielistä räppiä Suomessa ovat tehneet muun muassa Gracias ja Noah Kin. Uusien tekijöiden myötä englanniksi räppäävistä on syntynyt Suomeen aivan oma skenensä.

– Nuorempi jengi on kasvanut enkkuräppiin ja myös maahanmuuttoa on niin paljon, Ruohonen arvioi musiikkityylin yleistymistä.

Biniyam toivoisi kuulevansa Suomessa tehtyä englanninkielistä räppiä vieläkin enemmän.

– Ettei ole pelkästään suomenkielinen räppi ja vieressä pieni kiintiö enkkuräppiä. Ihmiset voivat sitten huomata, että kotimainen englanninkielinen musiikki voi olla hyvää. Sen ei tarvitse tulla aina Briteistä tai Jenkeistä.