1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Suomalaiset ja intiaanit löysivät toisensa metsässä – tuloksena fintiaaneja

Dosentti Juha Hiltunen valmistelee teosta suomalaisiirtolaisten ja Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaiden erityissuhteesta. Molemmat viihtyivät saunassa ja metsässä.

Ylen aamu
Juha Hiltunen
Ruotsin suurvalta-aikana 1600-luvulla sadat suomalaiset päätyivät ruotsalaisten mukana Pohjois-Amerikkaan. Suomalaiset tulivat hyvin toimeen paikallisen alkuperäisväestön kanssa. Antropologi Juha Hiltusen mukaan suomalaisia ja Delaware-intiaaneja yhdisti saunominen ja metsän antimista eläminen.

Ruotsin ja Suomen alueelta lähti väkeä Pohjois-Amerikkaan 1600-luvulta lähtien.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut kulttuuriantropologian dosentti Juha Hiltunen kertoo erityisesti suomalaisten tulleen hyvin juttuun Amerikan alkuperäisväestön kanssa.

Aiheesta kirjaa valmisteleva tutkija toteaa suomalaisten erottautuneen muista eurooppalaisista tulijoista edukseen – ainakin intiaanien näkökulmasta.

– Suomalaiset olivat ainoita, jotka uskalsivat olla metsässä. Se hämmästytti heitä, Hiltunen sanoo.

Metsästys, luonnonantimien keräily ja ajatus metsien kuulumisesta kaikille yhdisti ryhmiä. Lisäksi saunominen maistui sekä suomalaisille että intiaaneille ja oli tutkijan mukaan samankaltaista.

Monet suomalaiset oppivat läheisen kanssakäymisen vuoksi intiaanien kieltä ja toimivat tulkkeina. Myös parisuhteita syntyi ja sitä myöten jälkeläisiä. Heihin viitataan sanalla findians – fintiaanit.

Suomalaisten kauppamiesten oli Hiltusen mukaan hyvä ottaa intiaanivaimo jo liiketoimiensakin sujumisen vuoksi.

Hirsirakentaminen levisi suomalaisten ansiosta

Varhaisten suomalaissiirtolaisten määristä ei ole helppo saada tarkkaa käsitystä, lähtijöille kun kirjattiin säännönmukaisesti ruotsalaiset nimet, Hiltunen sanoo.

Arviot useista miljoonista suomalaisista periytyvistä asukkaista nykyisen Delawaren alueella voivat hänen mukaansa hyvinkin pitää paikkansa.

Delawaren-joen varteen perustettiin 1600-luvulla ruotsalaisten johdolla siirtokunta nimeltä Uusi Ruotsi. 1800-luvulla suomalaisten virta kiihtyi entisestään.

Dosentti Juha Hiltunen kertoo suomalaisten olleen tärkeässä roolissa rakennustapojen kehittymisessä. Pohjois-Amerikan metsistä kun löytyi hirsipuuta, josta suomalaiset olivat tottuneet torppansa rakentamaan.

Pian muutkin siirtolaiset pystyttivät esimerkiksi jykeviä hirsilinnoituksia.

– Tämä tekniikka osoittautui erittäin hyväksi. Tämä on suomalaisten ja ruotsalaisten, ennen kaikkea suomalaisten luoma idea tehdä taloja.

Lue seuraavaksi