Indonesia: Miehistön toiminta aiheutti AirAsian koneen putoamisen, teknisellä vialla suuri vaikutus

Kaikki kyydissä olleet 162 ihmistä kuolivat, kun Indonesiasta Singaporeen matkalla ollut kone putosi Jaavanmereen.

Ulkomaat
Indonesian armeijan henkilöstö kantaa AirAsian turmakoneen ensimmäisten löytyneiden uhrien arkkuja lentokentällä.
Indonesian armeijan henkilöstö kantoi AirAsian turmakoneen ensimmäisten löytyneiden uhrien arkkuja ulos kuljetuskoneesta lentokentällä Surabayassa 31. joulukuuta.Made Nagi / EPA

Indonesialaisten onnettomuustutkijoiden mukaan miehistön toiminta johti AirAsia-lentoyhtiön viimevuotiseen putoamiseen. 162 ihmistä kuoli, kun kone syöksyi Jaavanmereen joulukuussa 2014.

Onnettomuustutkijoiden mukaan koneen sivuperäsintä ohjaavassa laitteessa oli vikaa. Huonosti juotetun liitoksen vuoksi ohjain ei toiminut kunnolla ja lähetti toistuvia varoituksia lentäjille. Lentäjät yrittivät nollata viallisen laitteen katkaisemalla siitä virran.

Virran katkaisu kytki pois päältä myös koneen autopilotin, ja miehistö ei saanut pidettyä konetta hallinnassaan. Kone sakkasi ja syöksyi lopulta mereen, onnettomuustutkintalautakunta kertoi loppuraportissaan.

Raportin mukaan rikkinäisessä laitteessa oli ollut vikaa 23 kertaa vuoden sisällä. Onnettomuuden tapahtuessa sää oli huono, mutta tutkijoiden mukaan koneen mustien laatikoiden tiedot eivät osoita, että sää olisi vaikuttanut koneeseen.

Airbus A320-200 -tyyppinen kone oli matkalla Surabayan kaupungista Indonesiasta Singaporeen. Useat maat osallistuivat Jaavanmereen pudonneen koneen pitkiin etsintöihin. 56 uhrin ruumiita ei koskaan löydetty.

Lähteet: Reuters, AFP