Keski-ikäisten äijien retkimuistot kirjaksi – Korpit ja mustavalkoisuus hurmasivat tuomariston

Metsämaiseman mustavalkoiset korppikuvat luovat lähes maagisen tunnelman. Vuoden luontokirja -palkinnon saanut liminkalainen Mika Honkalinna tallensi Korppiretkiin kertomuksen keski-ikäisten äijien luontoretkien synnyttämät muistot.

Kotimaa
Kaksi korppia astelemassa rinnakkain.
Mika Honkalinna

Limingassa nykyisin asuvan Mika Honkalinnan kirjoittama teos on saanut WWF Suomen Vuoden 2015 luontokirja -tunnustuksen.

Kuvien mustavalkoisuus antaa kuvatuille metsämaisemille lähes maagisen tunnelman.

Sixten Korkman

Kirja yhdistelee valokuvia ja kirjailijan päiväkirjan muistiinpanoja. Viiden finalistin joukosta voittajakirjan valitsi WWF:n hallintoneuvoston jäsen, professori Sixten Korkman.

– Kuvien mustavalkoisuus, joka korppien kohdalla on luonteva ratkaisu, antaa kuvatuille metsämaisemille lähes maagisen tunnelman. Kirja tukee metsiemme merkityksen ymmärtämistä ja muistuttaa niissä vaeltamisen antamasta mielihyvästä, Korkman perustelee valintaansa.

Luontokuvausta yli kolme vuosikymmentä

Kymenlaaksosta kotoisin oleva Mika Honkalinna on harrastanut luontokuvaamista vuodesta 1978. Ammatikseen hän on toiminut luonnonvalokuvaaja-kirjoittajana vuodesta 1998.

Honkalinnan pääkohteena on pohjoinen havumetsäluonto, mutta hänellä on ollut erityinen kiinnostus lintuihin jo pienestä pitäen. Hän otti ensimmäiset luontokuvansa mummonsa vanhalla pokkarilla juuri korpeista.

Elämänmittainen korppisuhde

Honkalinna kertoo Korppiretken olevan kertomus ihmisten ja eläinten välisistä suhteista sekä kumppanuuden ja samuuden tuntemuksista ympäröivää luontoa kohtaan – kerrottuna kirjailijan oman elämänmittaisen korppisuhteen kautta.

Se on myös kertomus keski-ikäisten äijien vuosittaisesta korppiretkestä.

Mika Honkalinna

– Korppiretkessä kietoutuvat yhteen muistot, havainnot korppien maailmasta, kohtalon oikut, maiseman muutos, lähiluonnon merkitys ihmiselle sekä korpin asema eri kulttuureissa kautta historian. Se on myös kertomus keski-ikäisten äijien vuosittaisesta korppiretkestä ja sen myötä kasvaneen toveri- ja yhteishengen synnyttämistä muistoista ja merkityksistä, Honkalinna kuvailee teostaan.

WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978. WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailuun osallistui tänä vuonna yhteensä 29 teosta.