Lennokki välittää tutkijoille ainutlaatuisia kuvia Grönlannin jäätiköstä – "Kuin Kuun pinnalta"

Tanskan ja Grönlannin geologisen instituutin tutkijoiden lennokki ottaa videon näyttämällä lennolla 1 226 kuvaa.

ilmasto
Ilmakuva jäätiköstä Grönlannissa.
Todistamme nopeaa ilmastonmuutosta, huomauttaa Tanskan ja Grönlannin geologisen insituutin professori Jason Box. Hän on tutkinut Grönlannin jäätikköä seitsemän vuotta, ja sen reuna on vetäytynyt sinä aikana 80 metriä. Nyt tutkijoiden käytössä on lennokki, joka tarjoaa heidän käyttöönsä ainutlaatuista materiaalia.

Grönlannin jäätikön sulamista tutkitaan lennokin ottamien ainutlaatuisten kuvien avulla. Norjalaiset ja tanskalaiset tutkijat ovat saaneet tutkimukseensa lähes 10 miljoonaa euroa EU:lta.

– Mittaamme, kuinka paljon auringonvaloa jää imee itseensä, ja kuinka paljon se sulaa, selittää Tanskan ja Grönlannin geologisen instituutin professori Jason Box.

Box pelkää vauhtia, jolla jäätikkö sulaa. Sen reuna on vetäytynyt 80 metrillä niiden seitsemän vuoden aikana, joina hän on tutkinut sitä.

Tutkijoiden lennokki ottaa videon näyttämällä lennolla 1 226 kuvaa. Uuden teknologian avulla tutkijat saavat tarkasteltavakseen ainutlaatuisia kuvia.

– Mistä tuo on? Se näyttää aivan Kuun pinnalta. Näen asioita, joita en ole nähnyt koskaan aiemmin, hehkuttaa Box videolla.

Tarkennus 1.12. kello 11.55: Professorin nimi on Jason Box.

Lähteet: NRK / Eurovision