Poliitikot huolissaan naisten turvallisuudesta – silti naisjärjestöjen avustuksia leikataan

Turvapaikanhakijoiden tekemät raiskaukset ovat herättäneet suuttumusta ja korkean tason kannanottoja suomalaisten naisten turvallisuuden puolesta. Samaan aikaan hallitus leikkaa naisjärjestöjen avustuksia.

Kotimaa
Nainen itkee.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Keskustelu naisten turvallisuudesta on ryöpsähtänyt viime päivinä tapahtuneiden raiskausten takia. Poliitikot ovat pääministeriä myöten ilmaisseet huolensa suomalaisten naisten turvallisuudesta.

Naisjärjestöjen varoja ollaan leikkaamassa niin matalalle, että toiminta vaikeutuu todella.

Terhi Heinilä, Naisjärjestöjen keskusliitto

– Hyvä, että viime aikoina on keskusteltu naisten kokeman väkivallan määrästä. Se on Suomessa hyvin korkealla tasolla, sanoo naisjärjestöjen keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä.

Useammasta raiskauksesta epäillään turvapaikanhakijoita. Jokainen raiskaus on väärin ja tuomittava.

Keskustelussa tuntuu kuitenkin unohtuneen, että tuhannet naiset joutuvat Suomessa vuosittain kantasuomalaisten miesten tekemän raiskauksen tai muun seksuaalisen häirinnän uhreiksi.

– Toivomme kuitenkin, että esimerkiksi perheväkivallan uhreihin kiinnitettäisiin enemmän huomiota, Terhi Heinilä muistuttaa.

"Leikkaukset ovat kohtuuttomia"

Seksuaalirikosten uhreiksi joutuneet naiset saavat korvaamatonta apua erilaisista neuvovista puhelimista ja järjestöistä. Toimintaa koordinoivien naisjärjestöjen keskusjärjestöjen toiminta-avustuksia ollaan kuitenkin ensi vuoden budjetissa leikkaamassa 14 prosenttia.

Toivomme, että perheväkivallan uhreihin kiinnitettäisiin enemmän huomiota.

Terhi Heinilä, Naisjärjestöjen keskusliitto

57:ää järjestöä edustavassa Naisjärjestöjen keskusliitossa leikkaukset huolestuttavat:

– Nämä varat ovat olleet varsin pieniä tähänkin saakka. Meidän avustus on ollut 158 000 euroa. Verrattuna esimerkiksi ihmisoikeus- tai turvallisuusalan keskusjärjestöihin nämä rahat ovat olleet hyvin minimaalisia, sanoo Naisjärjestöjen keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä.

Leikkaukset koskevat paitsi keskusjärjestöjä myös neuvontajärjestöjä, kuten esimerkiksi Marttoja. Terhi Heinilän mukaan säästöt vaikuttavat toimintaan suuresti.

– Meidän mielestä on kohtuutonta, että naisjärjestöjen varoja ollaan leikkaamassa näin matalalle tasolle, että toiminta vaikeutuu todella.

– Kaikki epäoleellinen on jo karsittu ja suuri osa työstä tehdään vapaaehtoisella työvoimalla.

Käytännön työtä tekevien järjestöjen rahoituksesta suuri osa tulee Raha-automaattiyhdistykseltä, joka päättää avustuksista joulukuun aikana.