1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kaksi harvinaista haikaralajia havaittu Pihtiputaalla

Kattohaikara kuvattiin tiistaina värjöttelemässä peltoaukella Pihtiputaalla. Kotimatkalla bongareita onnisti toistamiseen, kun havaitsivat vielä jalohaikaran. Molemmat lajit ovat Suomessa harvinaisia talvivieraita.

Kattohaikara värjötteli lumisateessa Pihtiputaalla 1.12.2015. Kuva: Matti Häkkilä

Lintubongarit iloitsivat tiistaina, kun marraskuun alussa ensimmäisen kerran tavattu kattohaikara havaittiin uudemman kerran Pihtiputaan Kortteisella. Nyt tehty bongaus on Keski-Suomessa ensimmäinen laatuaan talvikaudella eli joulu–helmikuussa, kertoo Keski-Suomen lintutieteellinen yhdistys tiedotteessaan.

Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Helle arvioi, että karjatiloilla on ollut sen verran sulaa maata, että lintu on löytänyt syötävää ja selvinnyt. Enimmillään Pihtiputaalla on ollut vaaksan verran lunta.

Harvinainen näky sai tiistaina liikkeelle kymmeniä lintuharrastajia ympäri Etelä-Suomea.

Jalohaikara Pihtiputaan Putaanvirran lintutornin edustalla 1.12.2015. Kuva: Matti Häkkilä

Bongarien iloksi Pihtiputaalla oli tistaina liikkeellä myös toinen harvinainen vieras. Putaanvirran lintutornin edustalla tavattiin jalohaikara. Kyseinen lintulaji on nähty vain kerran aikaisemmin talvella Keski-Suomessa, kymmenen vuotta sitten Jämsässä.

Eri haikaralajeja tavataan Keski-Suomessa vuosittain muutamia yksilöitä, mutta yleensä haivannot tehdään keväällä.

Heikke Helle kertoo, että talvilajien listaaminen ja niistä kisailu on piristänyt talviajan linturetkeilyä. Keski-Suomessa on tavattu talvikaudella kaikkiaan 159 lintulajia. Kattohaikara on nyt listan uusi tulokas, sitä edeltävät lisäykset olivat viime talvena havaitut valkoposkihanhi ja selkälokki.