Hyppää sisältöön

Tutkija kritisoi EU:n lähentymistä Turkin kanssa: Halutaan vain hillitä pakolaisvirtoja

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija ihmettelee, miksi Turkin viisumivapautta ja EU-jäsenyyttä edistetään. Turkista on tullut entistä autoritaarisempi, eikä näytä siltä, että se ottaisi jäsenyyskriteerit tosissaan, kritisoi Kristi Raik.

Kuva: Tuija Veirto / Yle

Brysselissä järjestettiin viime viikonloppuna EU:n huippukokous yhdessä Turkin kanssa. Tavoitteena oli hyväksyä EU:n ja Turkin yhteinen suunnitelma muuttoliikkeen hallitsemiseksi.

Kokouksessa päästiin sopuun myös laajasta paketista, jonka yhtenä osana EU lupaa vauhdittaa Turkin EU-jäsenyysprosessia, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik.

– Se, miksi juuri nyt kävi näin, johtuu ainoastaan siitä, että EU tarvitsee yhteistyötä Turkin kanssa, jotta se pystyy hillitsemään pakolaisvirtoja.

Turkin kautta on tänä vuonna tullut satojatuhansia turvapaikanhakijoita Eurooppaan. Turkki oli neuvotteluiden vahvempi osapuoli ja halusi saada vauhtia jäsenyysprosessiin, selittää Raik.

– Se, että EU lähti tälle linjalle, on minusta hyvin kyseenalaista. Turkki on viime vuosina liikkunut kauemmas EU:n jäsenyysehtojen täyttymisestä. Turkista on tullut entistä autoritaarisempi, eikä näytä siltä, että se ottaisi jäsenyyskriteerit tosissaan.

Muutaman viime vuoden aikana Turkki on mennyt selvästi väärään suuntaan keskeisissä jäsenyysehdoissa, esimerkiksi demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien osalta, kritisoi Raik.

"Venäjän kanssa on tehtävä yhteistyötä Lähi-Idässä"

Turkin ja Venäjän kiristyneet suhteet vaikeuttavat entisestään lännen ja Venäjän välisiä suhteita ja lisäävät EU-suhteiden merkitystä Turkin näkökulmasta, arvioi Raik.

– Myös Venäjän kanssa on tehtävä yhteistyötä Lähi-Idässä, ihan sen takia, että Venäjä on siellä paikan päällä läsnä, pommittamassa Syyriassa omalla agendallaan. Venäjä on onnistunut pelaamaan itsensä sellaiseen asemaan, että sen on oltava neuvottelupöydässä mukana, vaikka yhteisten etujen löytäminen on vaikeaa.

Se, miksi juuri nyt kävi näin, johtuu ainoastaan siitä, että EU tarvitsee yhteistyötä Turkin kanssa, jotta se pystyy hillitsemään pakolaisvirtoja.

Kristi Raik

Nato ei ole avain onneen: EU:n merkitys turvallisuuden kannalta lisääntynyt

Turvallisuustilanne Suomessa ja lähiympäristössä on huonontunut huomattavasti viimeisen parin vuoden aikana, sanoo tutkija Raik.

– EU:n merkitys turvallisuuden kannalta on lisääntynyt. Nato-jäsenyydellä ei voida saavuttaa nopeaa parannusta Suomen turvallisuuteen. Täällä on syntynyt uusi konsensus, että näin vaikeassa, kriisiytyneessä tilanteessa ei ole viisasta tehdä nopeita, isoja muutoksia. Tästä linjauksesta on syytä käydä kriittistä keskustelua.

Ranska pyysi marraskuun 13. päivän terrori-iskujen jälkeen EU:n turvatakuiden käyttöönottoa. Sopimuksen mukaan jäsenmailla on velvollisuus auttaa, mikäli jokin jäsenmaa joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Turvatakuiden käyttöönotto ei ole askel kohti EU-armeijaa, sanoo Raik.

– Haaveita siitä, että EU:lle voitaisiin luoda omaa armeijaa, on ollut vuosikymmenten ajan. Toistaiseksi turvatakuiden toimeenpano korostaa sitä, että turvallisuuspolitiikassa päätökset tehdään hallitusten välisesti. Terrorismin vastaisessa taistelussa jokainen jäsenmaa päättää, millaista apua se Ranskalle antaa.