1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uskollinen asiakas suree Nanson kohtaloa – kotimaan tehtaat vaarassa

Kotimaisuus, paikallinen työllistäminen ja korkea laatu ovat kriteereitä, kertoo yksi vuosikymmeniä samalle vaatemerkille uskollisena pysynyt nokialainen. Nanson suunnitelmat lakkauttaa koko tuotanto Suomessa tuntuu nokialaisista pahalta.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Vaatetusalan yritys Nanso Group on ollut tuttu näky pienessä teollisuuskaupungissa jo vuosikymmenet. Ompelukoneiden ääressä ovat monet nokialaiset tehneet työuransa.

Nanso uutisoi syksyllä, että se suunnittelee koko tuotantonsa lakkauttamista Suomessa. Päätös jättäisi työttömäksi parisataa ihmistä Torniossa ja Nokialla. Neuvotteluja on käyty poikkeuksellisen pitkään, sillä ne aloitettiin jo syyskuun alkupuolella.

Nanson trikoovaatteiden käyttäjissä on paljon vannoutuneita ja uskollisia asiakkaita. Erityisen voimakasta merkkiuskollisuus tuntuu olevan perheyhtiön kotipaikkakunnalla Nokialla, osoittaa kyselykierros Nokian keskustassa. Esimerkiksi nokialainen Laura Hyriäinen on käyttänyt merkin vaatteita vuosikymmeniä ja sanoo, että hänelle on luonnollista etsiä ensimmäisenä vaatteensa juuri Nansolta.

Hyriäisen mielestä tutun vaatetehtaan ajautuminen ahtaalle tuntuu pahalta.

– Nanso merkitsee minulle henkilökohtaisesti paljon, en osaa kuvitella aikaa ilman Nanson vaatteita, sanoo Hyriäinen.

Joustava mutta kestävä

Laura Hyriäisellä on käytössään Nanson vaatteita, jotka on ostettu vuosikymmeniä sitten. Vaikka värit ovat haalistuneet, ovat päällä mukavat vaatteet löytäneet tiensä esimerkiksi puutarhatöihin. Vuosikymmeniä sitten ostettu vihreä housupuku sai Englannissa asuvan tyttären anopin ottamaan vaatetuksesta jopa valokuvan.

– Kyllähän ne haalarit häntä kovasti naurattivat. Onhan ne kuluneet kauheasti, mutta ne ovat niin mukavat päällä!

Kotimaisuuden ja nokialaisuuden lisäksi Nanso merkitsee paikallisia työpaikkoja. Hyriäinen sureekin vaarassa olevia työpaikkoja muiden nokialaisten tavoin.

– Hintaa monet kritisoivat, mutta pitää miettiä mitä sillä hinnalla kustannetaan kun kotimaassa tehdään.