Musiikkitalossa käynnistetään uusi orkesteriakatemia – tarjolla poikkeuksellista oppia

Ainutlaatuinen koulutuskonsepti tähtää siihen, että Suomessa valmistuisi työelämään paremmin soveltuvia muusikoita.

kulttuuri
Hannu Lintu.
Hannu LintuKaapo Kamu

Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ovat käynnistäneet Musiikkitalossa toimivan, opetuskäytäntöjä mullistavan orkesteriakatemian.

Syksyn aikana alkanut koulutusohjelma tarjoaa orkesterimuusikoiksi tähtääville työkokemusta ja koesoittovalmennusta. Koesoitot ovat orkesterityön työhaastatteluja, joissa kilpaillaan paikasta toisten soittajien kanssa. Sitä varten räätälöityjä koulutuksia on ollut Suomessa tarjolla vain vähän.

Kapellimestariksi opiskelevat pääsevät puolestaan johtamaan ammattiorkesteria, ja sävellyksenopiskelijat saavat palautetta teoksistaan sekä neuvoja eri soittimille kirjoittamiseen. Kuoronjohdon opiskelijat voivat johtaa Musiikkitalon kuoroa.

Yksi kapellimestariopiskelija valitaan vuosittain RSO:n ylikapellimestarin ja Sibelius-Akatemian orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen vierailevan professorin Hannu Linnun assistentiksi.

RSO ja Sibelius-Akatemia ovat aiemmin järjestäneet osittain vastaavaa koulutusta työpajoissa, mutta nyt aika on kypsä toiminnan laajentamiseksi.

– Kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia. Tällainen saa opiskelijat suhtautumaan opintoihin entistä vakavammin. He huomaavat, että ammattilaisuus vaatii kovasti työntekoa mutta työ on samalla hirmuisen palkitsevaa, toteaa RSO:n intendentti Tuula Sarotie.

Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osaston dekaani Kaarlo Hildén kertoo, että yksi yhteistyön innoittajista on ollut Berliinin filharmonikkojen ylläpitämä orkesteriakatemia.

– Omassa mallissamme erityistä on se, että toiminta suunnitellaan aidosti ammattiorkestereiden ja yliopiston yhteistyönä. Musiikkitalossa HKO:n, RSO:n ja Sibelius-Akatemian yhteistyö on päivittäistä. Kun tulevaisuuden muusikot kasvavat samassa talossa orkesterimaailman parhaan asiantuntemuksen kanssa, syntyy kansainvälisessä mittakaavassa ainutkertainen koulutuskonsepti.