Laura on Suomessa psykologi ja Indonesiassa sukellusopettaja: "Koetaan, etten ole vakavasti otettava"

Haihattelija on yleinen kommentti, jonka 33-vuotias Laura Haataja saa kuulla kertoessaan urastaan, joka pitää sisällään psykologin ammatin lisäksi myös sukeltajan tutkinnon.

ilmiöt
Merinäkymä Indonesian Acehista.
Merinäkymä Indonesian Acehista.Teemu Juhola / Yle

Uran palapeli, kuvailee kajaanilaislähtöinen 33-vuotias Laura Haataja omaa elämäänsä. Nainen on osan vuodesta töissä Suomessa ja osan Indonesiassa.

– Opiskelin Helsingin yliopistossa 6,5 vuotta psykologiaa. Opintojen jälkeen oli töissä ja lähdin 2010 reppureissaamaan Indonesiaan. Olen aina tykännyt sukeltaa, suoritin tutkinnon ja päätin alkaa opettamaan sukellusta täällä. Minulla vaan oli niin onnekas tilanne, että pystyin tekemään osan vuodesta myös psykologin töitä Kajaanissa ja osan vuodesta olemaan Indonesiassa.

– Nyt olen suorittanut opintoja täältä käsin, opiskellut 2,5 vuotta avoimessa yliopistossa kehitysmaatutkimusta. Olen auttanut myös ystäviäni kahvilassa tekemällä heille myyntiin jälkiruokia, naurahtaa Laura Haataja.

Kahden maan välillä eläminen vaatii Haatajan mukaan asenteellista justeeraamista.

– Joka kerta, kun tulee Suomeen ja joka kerta, kun tulee Indonesiaan joutuu miettimään, että mitä minä täällä teenkään. Kuljen tätä väliä myös sen vuoksi, että mieheni on töissä tällä Indonesiassa.

"Yleinen käsitys on, että pitää puurtaa yhdessä työpaikassa pitkään"

Samassa työpaikassa junnaaminen on tuttu asia myös Haatajalle. Ihmiset ovat sanoneet hänelle, että uran vaihtaminen onkin tehnyt hyvää. Rohkea täytyy olla.

– Joskus tosin olen törmännyt asenteeseen, että elämäni on haihattelua. Etten tartu perinteisesti asioihin, kun yleinen käsitys on, että pitää puurtaa yhdessä työpaikassa pitkään. Koetaan, etten ole vakavasti otettava, kun teen välillä jotain muuta.

Joskus tosin olen törmännyt asenteeseen, että elämäni on haihattelua.

Laura Haataja

– Olen itse saanut ihan valtavasti psykologin työhön toimiessani sukelluksen opettajana. Eli erilaisten ihmisten kohtaamisia, erilaisia ongelmien ratkaisuja.

Pitkät työurat puuduttavassa työssä ja paikassa saavat Laura Haatajan pohtimaan alan vaihtoa numeroina.

– Jos olemme töissä yli 65-vuotiaiksi, niin voi kysyä itseltään, että haluanko tehdä tätä työtä hyvinkin pitkään. Vai voinko vaikuttaa siihen, että teen jotain joka oikeasti kiinnostaa ja josta nautin. Monet ajattelevat, että uusi ura vaatii opiskelua. 3-5 vuotta on aika lyhyt aika, kun vertaa sitä työuraan.

– Olen itse löytänyt psykologin työhön sellaisia asioita, joita en uskonut koskaan löytyvän. Ajattelin opiskellessani, etten koskaan osaisi tai uskaltaisi tehdä töitä lasten kanssa. Mutta nyt, kun olen maalannut työuraani uusia sävyjä, koen, että juuri lapset ovat lempialue. He ovat niin suoria ja rehellisiä, summaa Laura Haataja.