Uuden sukupolven himmeli – Lasi, muovi ja 3D-tulosteet korvaavat oljen

Joulun perinteisiä koristeita, himmeleitä on kautta aikain totuttu tekemään oljesta. Hyvälaatuisen oljen puute on kuitenkin ajanut käsityöläiset kokeilemaan uusia ja erilaisia materiaaleja ennakkoluulottomasti. Erikoisin esimerkki on 3D-tulostettu muovihimmeli.

Onko tässä uuden sukupolven himmeli? Kuva: Lea Joutsensaari / Yle

JOENSUU Himmeleitä tehdään nykyisin muun muassa muovista, kierrätyspaperista, virsikirjan sivuista, lasista ja karhunputkesta. Joensuun Taitokorttelissa olevassa himmelinäyttelyssä on esillä myös 3D-tulostuksella tehty muutaman senttimetrin mittainen valkoinen muovihimmeli. 

– Tämä on sellainen uuden sukupolven himmeli. Tämä on herättänyt suurta hilpeyttä täällä näyttelyssä ja joku on epäillyt, että tämä olisi jopa se Sipilän hallintohimmeli, mutta ei sentään, kertoo näyttelyn koonnut käsityöneuvoja Arja Korpelainen.

Pitkän linjan käsityöntaitaja on sitä mieltä, että muovinen 3D-tulostuksella tehty himmeli on myös ihan yhtä aito kuin esimerkiksi oljesta tehty perinteinen joulunajan koriste.

– Toivon tietysti, että ihmiset tekisivät edelleen näitä koristeita omin käsin, mutta hyvälaatuista olkea on nykyisin vaikea saada. Eli tämä on yhdenlainen tulevaisuuden himmeli ja onhan tämä sellainen, mikä kiinnostaa myös nuoria ihmisiä. Sitä paitsi siinä on kolme osaa, jotka ovat irti toisistaan ja pyörivät ihan tavalliseen tapaan, perustelee Arja Korpelainen.

Joensuun Taitokorttelissa on esillä perinteisiä himmeleitä. Kuva: Lea Joutsensaari / Yle

Muovisen 3D-tulostetun himmelin on valmistanut Arja Korpelaisen pyynnöstä 3D-yrittäjä Samuli Jeskasen. Hänen mukaan toimeksianto oli yllättävä, mutta mukava.

– Hyvä sitä oli tehdä, kun sai itse suunnitella mallin alusta asti. Vähän haastavaa oli hauraiden osien käsitteleminen, himmelin säikeet ovat paksuudeltaan 2,4 milliä. Aikaa siihen meni työpäivän verran, kertoo Jeskanen.

Himmeli oli unelma

Joensuun Taitokorttelin himmelinäyttely on eläkkeellä olevan käsityöneuvojan Arja Korpelaisen pitkäaikainen haave.

Toivon tietysti, että ihmiset tekisivät edelleen näitä koristeita omin käsin, mutta hyvälaatuista olkea on nykyisin vaikea saada.

Arja Korpelainen

– Kyllä tämä oli sellainen kaukainen unelma ja haave. Kiinnostuin näistä jo monta kymmentä vuotta sitten kun olin töissä ja pidin kursseja. Välillä unelma hautautui muiden kiireiden alle, mutta kun jäin eläkkeelle pari vuotta sitten niin nyt se on toteutunut, kertoo Arja Korpelainen.

Himmeleissä Arja Korpelaista kiehtoo paitsi niiden tekeminen, myös näiden perinteisten joulunajan koristeiden historia ja perinne.

– Himmelihän on erittäin vanha suomalainen kodin koriste. Ennen aikaan se tehtiin vain oljesta ja pidettiin esillä joulun aikaan. Tosin joissakin paikoissa Suomea sitä pidettiin näkyvillä aina juhannukseen saakka. Se oli nimittäin tiukasti sidoksissa sadonkorjuuseen ja satoon. Uskottiin, että mitä suurempi himmeli pirtissä oli sitä suurempi sato tuli.

Arja Korpelaisen mielestä himmeli sopii paikkaan kuin paikkaan, koska niitä on niin monenlaisia ja monenmuotoisia. Himmelin voi rakentaa tilan mukaan eli pieni himmeli pieneen tilaan ja isoon tilaan suurempi.

Joensuun Taitokorttelin kattavassa näyttelyssä on esillä kaikkiaan nelisenkymmentä erilaista himmeliä useilta eri tekijöiltä. Suurin osa käsityön taitajista on Pohjois-Karjalasta.