Suomalaisen viittomakielen verkkosanakirja on ollut menestystarina

Kuurojen Liiton korpus- ja SignWiki-hanke on päättynyt. Hankkeen aikana syntyi suuren suosion saanut SignWiki eli suomalaisen ja suomenruotsalaisen viittomakielen verkkokansalaissanakirja, joka on kerännyt jo neljä miljoonaa käyntiä.

Yle Uutiset viittomakielellä
Signwiki kännykän näytöllä. Henkilö viittomassa termia "aplodit".

Kuurojen Liiton kolmivuotinen Korpus- ja SignWiki-hankkeen aikana syntynyttä Suomalaisen viittomakielen kansalaissanakirjaa on käyty katsomassa netissä jo lähes miljoona kertaa. Suosituimmat kategoriat ovat arkipäivän ilmaukset ja urheilu.

Suomenruotsalaisten kuurojen kannalta SignWiki on ollut menestys myös uhananlaisen viittomakielen tallettamisen näkökulmasta.

Hankkeen työntekijöiden mukaan vaikeinta oli saada kielen käyttäjät mukaan hankkeseen.

– Suurin urakka ei liittynyt tietokannan käyttöönottoon vaan nimenomaan tiedottamiseen siitä, miten sanakirjaa käytetään. Kävimme yhdistyksillä ja kävimme monia keskusteluja. Huomasimme myös että tietoisuus kielestä on epävarmaa. On myös pelkoa ja häpeää, kertoo projektityöntekijä Päivi Mäntylä.

– Juuri suomenruotsalainen viittomakieli herätti suurta kiinnostusta kun kävimme yhdistyksissä. Suomenruotsalainen viittomakieli suomalaisen viittomakielen rinnalla on monille uusi asia. Ilman yhdistyksissä käyntejä ja tiedottamista suomenruotsalaisen viittomakielen SignWiki ei olisi varmaan edistynyt ollenkaan. Käyntiemme ansiosta ihmisille palautui mieleen vanhoja muistoja kielten käytöstä, kertoo puolestaan suomenruotsalaisesta viittomakielestä vastannut projektityöntekijä Janne Kankkonen.

Tietoa myös tutkijoille

Liiton korpustyöstä julkaistiin keskiviikkona myös ensimmäinen avoimesti saatavilla oleva suomalaisen viittomakielen kielitieteellisesti koodattu aineisto, eli Kipo-korpus. Tästä hyötyy erityisesti suomalaisen viittomakielen tutkimus ja opetus.

Korpus- ja SignWiki-hanke oli Kuurojen Liiton ja Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteishanke, jonka päärahoittaja oli Koneen Säätiö. Hankkeessa oli projektityöntekijöiden lisäksi mukana kuurojen yhdistysten jäseniä sekä Humakin tulkkiopiskelijoita.

Koneen Säätiön tiedeasiamies Kalle Korhonen kiittää erityisesti SignWikin toteutustapaa.

– Tässä on tehty todella paljon sellaista, mitä me nykyään nähdään hyvin tärkeänä, kuten talkoistamista ja kieliyhteisön ottamista mukaan tähän työhön. Sitten tässä on ollut vahva yhteys tutkimukseen koko ajan.

Päävastuu SignWiki-sivustojen ylläpidosta siirtyy ensi vuonna Kuurojen Liitolle.