Hallitus hautaa kiistellyn hallintarekisterin – Stubb: En ole harkinnut eroa

Valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoi tiedotustilaisuudessa, että hallintarekisterin vieminen eteenpäin ei ole tässä tilanteessa järkevää. Hän pahoitteli, ettei hallintarekisteriprosessi ole herättänyt luottamusta.

Alexander Stubb
Stubb: Hallitus hautaa kiistellyn hallintarekisterin

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kertoo hallituspuolueiden todenneen yhdessä, että tässä tilanteessa hallintarekisterin vieminen eteenpäin ei ole järkevää.

Stubb sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina, että asia käytiin uudelleen läpi aamulla hallituspuolueiden kesken.

– Arvioimme, että tällä aikataululla ei ole mahdollista tehdä esitykseen sellaisia muutoksia, joilla kyettäisiin vastaamaan eri viranomaistahojen esittämiin huoliin, Stubb perusteli hallintarekisterin poisjättämistä.

"En valehdellut"

– En ole harkinnut eroa missään vaiheessa, Stubb vastasi kysymykseen mahdollisesta ministerierosta. 

Hän painotti jälleen, ettei valehdellut eduskunnalle, vaan teki virheen. Eilen maanantaina Alexander Stubb myönsi keksineensä omasta päästään, että 90 prosenttia viranomaisista olisi suhtautunut hallintarekisteriin myönteisesti. Todellisuudessa myönteisiä lausuntoja oli vain noin kymmenen prosenttia.

Stubb pyysi tänään tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa virhettään anteeksi useaan otteeseen. Hän myös harmitteli, ettei hallintarekisteriprosessi kokonaisuutena ole herättänyt luottamusta.

Valtaosa viranomaisista on arvostellut lakihanketta jyrkin sanankääntein. Esimerkiksi poliisi, verottaja ja syyttäjälaitos pelkäsivät, että osakkeiden hallintarekisteröinti olisi lisännyt veronkiertoa ja helpottanut sisäpiirikauppojen tekemistä.

Hallituspuolueista etenkin perussuomalaiset on suhtautunut kokoomuksen ajamaan hallintarekisteriin kriittisesti. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kertoo olevansa tuoreeseen päätökseen tyytyväinen.

– Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus eivät sopineet hallintarekisteristä hallitusohjelmassa. Jatketaan hallitusohjelman toteuttamista toteaa, perussuomalaisten kansanedustaja, talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen sanoo tiedotteessa.

"Virheitä on tehty"

Hallintarekisterikeskustelun taustalla on EU:n arvopaperikeskusasetus, joka astui voimaan syksyllä 2014. Valtiovarainministeriö valmistelee arvopaperikeskusasetuksen nyt uudelleen ilman hallintarekisteriä.

Tänään tiedotustilaisuudessa valtiovarainministeriön valtiosihteeri, kansliapäällikkö Martti Hetemäki myönsi, että hallintarekisteriasian lähtiessä liikkeelle 1999 tehtiin ilmeinen virhe:

– Aliarvioitiin viranomais- ja yleisöjulkisuuden merkitystä. Toinen ongelma valmistelussa oli se, että EU-asetuksen yhteydessä tulkitsimme väärin, että asetus edellyttäisi hallintarekisteröinnin kieltoa, Hetemäki sanoi.

Hallintarekisteri ei etene ainakaan tällä hallituskaudella.

– Jos käy niin, että EU-tuomioistuin tulkitsee, että Suomen järjestelmä ei vastaa EU:n kilpailulainsäädäntöä, joudumme katsomaan asiaa uudestaan, valtiovarainministeri Stubb sanoi.

Prosessit ovat kuitenkin niin pitkiä, ettei sellainen tilanne tule eteen tälle hallitukselle.

Kyse omistajien julkisuudesta

Tällä hetkellä suomalaiset voivat omistaa suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeita vain suoran omistajuuden kautta. Ulkomaiset sijoittajat puolestaan voivat omistaa osakkeensa niin sanotun hallintarekisterin kautta. Siten osakkeiden todellista omistajaa ei saa selville. Rekisterissä kerrotaan vain osaketta säilyttävän tahon, kuten pankin nimi.

Hallintarekisterin vahvin kannattaja on ollut Finanssialan keskusliitto. Pankkien ja vakuutusyhtiöiden etujärjestö on kannattanut hallintarekisteröinnin laajentamista, koska se toisi alan yhtiöille lisää liiketoimintaa.