Ministeri Lindström: Turvapaikanhakijat saatava töihin jo vastaanottokeskuksissa

Ministerin mukaan oleskeluluvan saavat turvapaikanhakijat tulevat samoille työmarkkinoille kuin suomalaiset työttömät eikä heille olla luomassa mitään omaa järjestelmää työllistymisen helpottamiseksi.

politiikka
Jari Lindström
Yle

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) mielestä turvapaikanhakijat pitää saada tekemään jonkinlaista työtä jo vastaanottokeskuksissa ollessaan. Lindströmin mukaan turvapaikanhakijat voisivat tehdä esimerkiksi kausityötä kuten poimia marjoja tai tehdä lumitöitä.

Rajoittamatonta palkkatyötä turvapaikanhakijat saavat tehdä vasta oleskeluluvan saatuaan.

– Sen sijaan, että nämä ihmiset pelaavat jalkapalloa tai Kimbleä siellä, he tekisivät jotain hyödyllistä, Lindström sanoi tänään tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Ministerin mukaan turvapaikanhakijat voisivat myös esimerkiksi kunnostaa ja maalata vastaanottokeskuksia tai tehdä jotain muuta hyödyllistä.

– Ajatus siitä, että tekee jotain sen avun eteen ja siinä samalla osallistuu tähän yhteiskuntaan...että ymmärrettäisi alusta alkaen, että suomalainen yhteiskunta perustuu siihen, että täällä tehdään töitä ja maksetaan veroja, Lindström jatkoi.

Hänen mukaansa työtä tekemällä turvapaikanhakijat myös oppisivat suomen kieltä.

Lindströmin mukaan harkinnassa on, että turvapaikanhakijoiden kanssa tehtäisiin jonkinlainen sitouttamissopimus.

– Siinä vaiheessa, kun ihminen ymmärtää, miten tämä suomalainen yhteiskunta toimii, häneltä kysyttäisiin tai jotenkin testattaisiin se. Sitten, kun hän on sen ymmärtänyt, hän laittaisi nimensä alle, ettei kukaan pääse sanomaan, että minä en tiennyt.

"Mitään ohituskaistoja ei tule"

Saadakseen tehdä varsinaista rajoittamatonta palkkatyötä turvapaikanhakijat tarvitsevat oleskeluluvan Suomeen. Työnteko-oikeutta ei saa heti, vaan vasta 3–6 kuukauden karenssiajan jälkeen. Karenssiaika alkaa siitä päivästä, kun turvapaikanhakija saapuu maahan.

Lindströmin mukaan myös näiden karenssiaikojen lyhentämistä on mietitty, jotta ihmiset pääsisivät nopeammin palkkatyöhön.

Työnteko-oikeuden saaneille turvapaikanhakijoille ei olla ministerin mukaan luomassa omaa järjestelmää työllistymisen helpottamiseksi. He tulevat samoille työmarkkinoille kuin Suomessa jo ennestään olevat työttömät.

– Heihin käytetään ihan samaa lainsäädäntöä kuin kaikkiin muihinkin, ei tule mitään ohituskaistoja, Lindström sanoi.

Lindström kertoi turvapaikanhakijoiden kotouttamissuunnitelmista tänään tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.