1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japani aikoo pyytää satoja lahtivalaita - video valaanpyyntilaivaston lähdöstä

Japanin valaanpyyntilaivasto on lähtenyt kotisatamastaan kohti Etelämannerta. Japanin tavoitteena on pyytää tällä kaudella yli 300 lahtivalasta. Japanin valaanpyynti herättää ulkomailla tyrmistystä.

Minkkivalas.
Japanin valaanpyyntilaivasto lähti kotisatamastaan Shimonosekistä kohti Etelämannerta.

Japanin valaanpyyntialukset ovat lähteneet ensimmäiselle pyyntimatkalleen vuoden tauon jälkeen. Shimonosekin satamassa sankka väkijoukko hyvästeli Etelämannerta kohti matkaavan Nisshin maru-aluksen ja sen mukana lähteneet kolme pienempää, harppuunoin varustettua alusta.

– Monet kansalaisemme juhlistavat lähtöänne merelle. Viime vuonna ette valitettavasti päässeet pyyntimatkalle Kansainvälisen tuomioistuimen päätöksen takia, Shimonosekin pormestari Tomoaki Nakao sanoi alusten miehistölle.

Kansainvälinen tuomioistuin ICJ määräsi vuosi sitten Japanin lopettamaan valaanpyyntinsä eteläisellä Tyynellämerellä. Tuomioistuimen mukaan Antarktiksen alueella tehty pyynti ei ollut tieteellistä.

Päätöksen jälkeen Japani piti vuoden tauon valaanpyynnissä Etelämantereen vesillä. Japanin kalastusviraston mukaan se on nyt ottanut huomioon ICJ:n päätöksen.

Vuoden 2015/2016 pyyntikauden tavoitetta on vähennetty kolmanneksella, ja nyt tavoitteena on pyytää 333 minkkivalasta antarktisilla vesialueilla. Pyyntikausi kestää maaliskuun loppuun.

Valaanliha päätyy kauppojen hyllyyn

Japani perustelee valaanpyyntiään tieteellisellä tutkimuksella. Monet maat, kuten Australia ja Yhdysvallat, sekä useat ympäristöjärjestöt ovat olleet tyrmistyneitä Japanin päätöksestä jatkaa valaanpyyntiä.

– Se ei ole tieteellistä toimintaa, vaan kyse on kaupallisesta valaanpyynnistä, jonka ICJ on julistanut laittomaksi, sanoi Australian Greenpeacen edustaja Nathaniel Pelle.

Japanin mielestä valtaosa valaslajeista ei ole uhanalaisia. Se onkin jatkanut pyyntiään vuoden 1987 kaupallista valaanpyyntiä koskevasta kiellosta huolimatta. Vaikka pyyntiä perustellaan tieteellisellä tutkimuksella, päätyy valtaosa valaanlihasta kauppojen hyllyille.

Valaanliha ei enää maistu japanilaisille

Japanissa valaanpyynnillä on satoja vuosia vanhat perinteet. Toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen valaanliha oli tärkeä osa japanilaisten ravintoa. Vuonna 1947 japanilaiset saivat yli puolet syömästään eläinproteiinista valaanlihasta.

Historialla perustellaan myös pyynnin jatkamista. Monille se on tärkeä osa maan kulttuuria. Pääministeri Shinzo Abe on sanonut, että Japanin päämääränä on jatkaa kaupallista valaanpyyntiä.

Valaanliha ei kuitenkaan enää maistu japanilaisille entiseen tapaan. Valtaosa japanilaisista ei enää syö sitä. Harvan ravintolan ruokalistalla on valaanlihaa, ja nyky-Japanin koululaisillekaan entisaikojen kouluaterioiden perusraaka-aine ei enää maistu.