Sudenkaatolupia haettu yli sata

Suomen riistakeskukseen on tullut runsaasti sudenkaatolupahakemuksia maanantaina päättyneen hakuajan kuluessa. Riistakeskuksen Sauli Härkönen sanoo, että hakemusten määrä saattaa vielä nousta 115 sudesta.

Kotimaa
Kaadettu susi.
Pasi Peiponen / Yle

Maa- ja metsätalousministeriö esittää asetusluonnoksessaan kannanhoidollisen sudenmetsästyksen kiintiöksi 39 sutta ensi talveksi. Asetuksen lausuntokierros päättyy perjantaina 4. joulukuuta ja sen jälkeen ministeriö päättää asetuksen sisällöstä. Kaatokiintiön suuruus arvioidaan Luonnonvarakeskukselta tulevan tarkemman susikanta-arvion jälkeen vielä tässä kuussa.

Nyt susilaumoja arvioidaan olevan 24 - 43 kappaletta. Tänä vuonna tauon jälkeen aloitetussa kannanhoidollisessa metsästyksessä kaadettiin 17 sutta. Metsästys on tarkoitus kohdistaa elinvoimaisiin laumoihin ja haittayksilöihin.

Kaikista riistakeskuksen myöntämistä luvista valitettiin hallinto-oikeuteen ja tämän vuoksi metsästystä ei voitu kaikkialla käynnistää.

Nyt haetaan 115 kaatolupaa

Riistakeskuksen julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen kertoo, että luvista on tarkoitus päättää viikolla 51 eli vielä ennen joulua.

Eniten hakemuksia on tullut Pohjois-Karjalasta ja Kainuusta, missä metsästyskoiria on joutunut susien suuhun. Myös Uudellemaalle on haettu sudenkaatolupaa kolmelle sudelle. Raaseporin alueelle Varsinais-Suomen rajoille on todettu syntyneen susilauma.

Hakemukset alueittain:

Pohjois-Karjala: 8 hakemusta ja 38 sutta

Kainuu: 4 hakemusta ja 28 sutta

Satakunta: 1 hakemus ja 1 susi

Pohjois-Häme: 1 hakemus ja 2 sutta

Etelä-Häme: 1 hakemus ja 1 susi

Oulu: 5 hakemusta ja 12 sutta

Pohjois-Savo: 2 hakemusta ja 17 sutta

Pohjanmaa 2 hakemusta ja 5 sutta

Uusimaa: 1 hakemus ja 3 sutta

Varsinais-Suomi: 2 hakemusta ja 8 sutta

Lähteet: Suomen riistakeskus