Pysäköintikiekko-jupakan käynnistänyt Riihimäki aikoo jatkossa kuvata kaikki persoonalliset kiekkoviritykset

Valtakunnallisen parkkikiekkokohun käynnistänyt Riihimäen pysäköinninvalvonta aikoo jatkossa valokuvata tarkasti kaikki epäilyttävät pysäköintikiekkoviritykset. Valvojat haluavat jatkossa olla vahvoilla jos sakoista joudutaan käräjille.

ilmiöt
pysäköintikiekko ja sakkolappu auton ikkunalla
Yle

Pysäköintikiekkokohu hallitsi julkisuutta ja sosiaalisen median keskusteluja tämän vuoden loppukesällä. Hyvinkääläinen autoilija sai Riihimäellä sakon käyttämästään pysäköintikiekosta. Kiekko ei täyttänyt kaikkia pykäliä. Sama kiekko oli kuitenkin kelvannut muissa kaupungeissa jo pitkään.

Juha Sipilän tuore hallitus otti Riihimäeltä lähteneestä pysäköintikiekkokiistasta kopin ja ryhtyi valmistelemaan asetuksen muutosta, joka mahdollistaa nyt erilaisten kiekkojen käyttämisen pysäköintiajan mittarina. Asetus astui voimaan joulukuun alussa.

Ihmiset ovat kekseliäitä, millaisia laitteita ja virityksiä autoihin alkaa ilmestyä

Hannu Tuominen

Riihimäen kaupunginlakimies Hannu Tuomisen mukaan sininen pysäköintikiekko olisi ollut selkein niin autoilijoille kuin pysäköinninvalvojille. Riihimäen pysäköinnin valvontaa tämäkään ei silti vakuuta.

– Sinisestä väristä luopuminen aiheuttaa ongelmia niin autoilijoille kuin valvojallekin. Monilla autoilijoilla on kojeladulla monenlaista lappua ja lippua. Talviaikana valvojan pitää raaputtaa tuulilasia nähdäkseen sen, mitä milloinkin kiekoksi kutsutaan. Nyt voi olla entistä vaikeampaa hahmottaa, mikä on auton saapumisaika, pohtii lakimies Tuominen.

Kaikki alkoi rautatieaseman alueen pysäköintipaikalta

Pysäköintikiekkokohu alkoi Riihimäeltä, kun hyvinkääläinen mies oli pysäköinyt autonsa Riihimäen rautatieaseman tuntumaan ja käyttänyt omaa 15 vuotta vanhaa aiemmin muilla paikkakunnilla kelvannutta kiekkoa.

Riihimäen pysäköinninvalvonta ei kiekkoa tunnistanut, vaan antoi rikemaksun. Asian saama julkisuus yllätti niin hyvinkääläisen miehen kuin paikallisen pysäköinninvalvonnan.

Ihmettelen myös sitä, että kiekkokysymys nousi maan hallituksen ensimmäiseksi norminpuruksi

Harri Tuominen

– En ymmärrä miten tällaisesta asiasta tuli valtakunnan tärkein uutisaihe. Ihmettelen myös sitä, että kiekkokysymys nousi maan hallituksen ensimmäiseksi norminpurkukysymykseksi, päivittelee Tuominen.

Riihimäellä on varauduttu siihen, että asetuksen muutos tuo kiistoja. Jatkossakin on käytettävä hyvin paljon samantapaista kiekkoa kuin tähän asti.

Riihimäellä aiotaan seurata millaisia kiekkoja alkaa ilmestyä autoihin ja miten kiekkojen asettelu autoissa toteutuu. Pysäköinninvalvojat alkavat myös kännykällä kuvata millaisia kiekkoja autojen kojelaudoille alkaa ilmestyä.

– Ihmiset ovat kekseliäitä, millaisia laitteita ja virityksiä autoihin alkaa ilmestyä. Pitää seurata kehitystä, hymähtää Riihimäen kaupunginlakimies.

Viranomaisille muodostuu kuvista pysäköintikiekkogalleria

Pysäköinninvalvojille on painotettu, että aina otetaan tarkat kuvat. Etenkin kiekoista jotka vaikuttavat sellaisilta, että ne voivat olla epäselviä tapauksia.

– Kun epäillään, että käytössä on sellainen kiekko, joka ei ole asetuksen mukainen, otetaan siitä aina hyvät kuvat, kertoo Tuominen.

Hänen mukaansa kuvat ovat jatkossa mahdollisissa oikeusjutuissa hyvä näyttö ja dokumentaatio asiasta.

Riihimäellä pysäköintikiekkokuvista muodostunee aikanaan laajahko viranomaisten oma kuvagalleria. Ulkopuolisille kuvakokoelmaa ei aiota esitellä.