Hyppää sisältöön

"Piilolinssit eivät ole yhden koon sukkahousut"

Piilolinssien käytössä on tärkeä huolehtia silmien terveydestä. Piilolinssin on oltava puhdas ja hygieeninen, jotta sillä näkee hyvin ja se on turvallinen silmälle.

Kuva: Yle

Piilolinssien käyttö on yleistynyt. Esimerkiksi liikkuessa ja harrastaessa tarvitaan helppoa ja esteetöntä näkemistä, jolloin piilolinssi voi olla järkevin vaihtoehto.

– Koko ajan enemmän ja varsinkin nuoret ja nuoret aikuiset haluavat käyttää piilolinssejä, mutta pääsääntöisesti laitamme enemmän silmälaseja. Vaikka piilolinssien käyttömukavuus on parantunut, niin suosittelen, että käytössä olisi molemmat erilaisiin käyttötilanteisiin, kertoo optikko Essi Kaakinen.

Piilolinssejä on monenlaisia ja hyvin eri tyyppisiä. Tärkeintä on, että ne ovat käyttäjälleen juuri sopivat, sanoo Kaakinen.

– On kertakäyttöisiä linssejä ja sitten puhutaan niin sanotuista lyhyen vaihtovälin ja pidemmän vaihtovälin piilolinsseistä. Jokaiselle on etsittävä se paras mahdollinen vaihtoehto, koska jokaisen silmät ovat yksilölliset. Piilolinssit eivät ole yhden koon sukkahousut, Kaakinen naurahtaa.

Piilolinssi löytää paikkansa silmästä

Piilolinssin on oltava puhdas ja hygieeninen, jotta sillä näkee hyvin ja se on turvallinen silmälle.

Voi olla kissansilmää ja jollakin olen nähnyt dollarin kuvatkin silmissä.

Sanna Tammelander

– Käsihygienia on kaiken A ja O. Käsien pitää olla puhtaat ennen kuin silmiin kosketaan. Hygieenisyys on nykyisin aika helppoa, koska enimmäkseen käytetään kertakäyttöisiä linssejä. Aamulla otetaan puhdas linssi paketista ja illalla se heitetään roskiin. Seuraavana päivänä sama toistetaan, kertoo optikko Sanna Tammelander.

Useimmiten piilolinssejä ei lähdetä sovittamaan juuri sen takia, että omaan silmään ei uskalleta koskea. Harjoitus tekee Tammelanderin mukaan tässäkin mestarin.

– Omaa silmää voi harjoitella koskemaan ennen linssin sovitusta. Näin se käy sitten helpommin, ja jokainen sen oppii kellä on halua.

Optikot Essi Kaakinen ja Sanna Tammelander kajaanilaisessa optikkoliikkeessä. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

– Kynnet kannattaa pitää lyhyenä tai linssiä pitää osata ainakin käsitellä niin, että sitä ei halkaise. Jos linssi on likainen tai siihen menee karva väliin, se on erittäin epämukava silmässä. Sitä ei tarvitse nykyisin ajatella, että miten linssi istuu silmään, koska oikein sovitettu ja oikeanlainen linssi löytää paikkansa sieltä silmästä, neuvoo puolestaan optikko Essi Kaakinen.

Nettikauppa näkyi kivijalkamyymälässä

Piilolinssejä saa myös värillisenä ja kuvioituna. Niitä hankitaan yleensä juhliin tai erityisiin tilaisuuksiin.

– Värithän ovat ihania. Vaalea suomalainen voi hankkia itselleen vaikka pikkujouluihin kauniin ruskeat silmät tai syventää omaa värisävyään piilolinssillä. Kuvioituja kysytään harvemmin, mutta niissäkin valikoimaa on paljon. Voi olla kissansilmää ja jollakin olen nähnyt dollarin kuvatkin silmissä, naurahtaa Tammelander.

Jokaiselle on etsittävä se paras mahdollinen vaihtoehto, koska jokaisen silmät ovat yksilölliset.

Essi Kaakinen

Piilolinssit tulivat joitakin vuosia sitten myyntiin myös nettikauppoihin. Se näkyi Kaakisen mukaan optisella alalla piilolinssien myynnin pienenä vähenemisenä. Silloinkin, jos piilolinssit tilaa nettikaupasta, on tiedettävä millaiset linssit tarvitsee.

– Se on mielestäni vähän silmien terveydellä leikkimistä, jos tilaa jotain eikä ollenkaan tiedä, onko se silmälle sopiva. Ikävä kyllä olen kuullut sellaisista tapauksista, että nettikaupasta on tilattu linssejä, vaikka kukaan ei ole sovittanutkaan niitä silmiin. Aikoinaan tämä oli optisella alalla hyvinkin tiukka ja eettinen periaate, ja sitten piilolinssit pääsivät nettikauppaan ja se on vähän mullistanut siltä osin tätä alaa ja myyntiä, Kaakinen toteaa.