1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Terve silmä kestää paljon, mutta silmiin ei kannata laittaa mitä vain

Tiesitkö, että silmässäsi saattaa juuri nyt ajelehtia ripsivärin tai rajauskynän hitusia? Ne eivät ole vaarallisia, sanoo lääkäri. On kuitenkin myös aineita, joita silmien iholle levitetään, vaikkei pitäisi.

ilmiöt
Naista meikataan lähikuvassa.
Elina Bäckman / Yle

Silmien kaunistaminen voi joskus viedä lääkäriin. Esimerkiksi kestoripsiä laittaneita käy Helsingin yliopistollisen sairaalan silmäklinikalla tasaisin väliajoin, kertoo osastonlääkäri Tommi Parkkinen.

– Irtoripsien liima ärsyttää luomen ihoa, ja sitä voi joutua myös silmän pintaan.

Terveystalon silmätautien erikoislääkäri, ylilääkäri Tiina Leivo sanoo, että allergia on yleisin ongelma kestoripsiä pitäville. Liimoissa on hänen mukaansa monia aineita, joista jotkut ovat herkästi allergisoivia. Tällainen aine on esimerkiksi formaldehydi.

– Allergian oireina on voimakas kutina ja turvotus luomissa. Se on todella epämiellyttävä, ja vaatii kortisonihoitoa. Irtoripset on myös poistettava mahdollisimman pian.

Joskus irronnut tekoripsi voi aiheuttaa tulehduksen tai haavauman sarveiskalvoon. Se on kuitenkin melko harvinaista. Allergiatapauksia sen sijaan on suhteellisen paljon, Leivo sanoo.

Piilolinssien käyttäjän kannattaa olla erityisen varovainen

Myös tavallisten silmämeikkien kemikaalit voivat aiheuttaa allergiaoireita, jos kärsii yliherkkyydestä. Tiina Leivo neuvoo siirtymään allergiatestattuihin meikkeihin, jos oireita tulee.

Teknokemian Yhdistys ry:n toimitusjohtaja Sari Karjomaa toteaa, että tavallisten silmämeikkien ainesosille kuluttaja on todella harvoin allerginen. Silmämeikeissä esimerkiksi on vain harvoin hajusteita, ja ne harvatkin on valittu huolella silmille sopiviksi. Lisäksi säilyvyys tuotteen avaamisen jälkeen on usein lyhyt, mikä vaikuttaa vettä sisältävien tuotteiden säilöntäaineiden tarpeeseen.

Silmään kannattaa laittaa vain asioita, jotka on sinne tarkoitettu.

Tommi Parkkinen

– Jos jotain ei-toivottua ilmenisi silmämeikin käytön yhteydessä, se johtuu yleensä väärästä käyttötavasta, kuten ripsiväristä silmässä tai huonosta hygieniasta. Syynä voi myös olla vanha tuote.

Meikatessa hyvä hygienia on tärkeää. Meikkien ja ihon on syytä olla puhtaita. Tekoripset ja myös piilolinssit keräävät likaa.

– Bakteerit viihtyvät vieraassa ympäristössä. Piilolinssien käyttäjillä ja silmäsairauksia sairastavilla ihmisillä on suurempi riski saada tulehduksia. Terve silmä sen sijaan sietää aika paljon, sanoo Tommi Parkkinen.

Karjomaa on samaa mieltä Parkkisen kanssa hygienian suhteen.

– On tärkeää säilyttää ja käyttää silmämeikkejä niin, ettei hygienian kanssa tule ongelmia. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei muiden silmämeikkituotteita saa lainata ja silmätulehduksen jälkeen on hyvä hankkia uusi ripsiväri.

Silmiin ei kannata laittaa mitä vain

Entäs, jos meikkejä joutuu silmän pinnalle? Sekä Parkkinen että Leivo sanovat, että pieniä meikinhitusia tosiaan voi olla silmän pinnassa. Se ei kuitenkaan ole Parkkisen mukaan vaarallista.

Leivo kertoo, että meikin väitetään voivan tukkia kyynelkanavan. Se tapahtuu niin, että silmässä olevat meikin hippuset pääsevät kyynelkanavaan ja tukkivat sen. Tuloksena potilaan silmä vuotaa.

Bakteerit viihtyvät vieraassa ympäristössä.

Tommi Parkkinen

– Kyyneltietukos on yleisempi naisilla kuin miehillä. Ei ole näyttöä siitä, että se johtuisi meikeistä, mutta teoriassa se on mahdollista.

Yhdysvalloissa oli jokin aika sitten muotia meikata silmiä lasten värikynillä (siirryt toiseen palveluun). Niiden turvallisuutta perusteltiin sillä, että niissä ei ole mitään myrkyllistä. Värikynät oli tehty siten, että lapsen on turvallista syödä ne.

– Kuulostaa hölmöltä. Voihan chiliäkin syödä, mutta ei laittaa silmään. Silmä on herkkä kohta verrattuna esimerkiksi suuhun. Hyvä nyrkkisääntö on, että silmään kannattaa laittaa vain asioita, jotka on sinne tarkoitettu, ellei silmälääkäri toisin määrää, sanoo Tommi Parkkinen.

Lue seuraavaksi