Avaruuden mineraaleja yksityiseen omistukseen? Obama allekirjoitti kiistellyn lain

Arvostelijoiden mukaan laki on ristiriidassa YK:ssa vuonna 1967 solmitun ulkoavaruutta koskevan sopimuksen kanssa.

tiede
Asteroidi Lutetia.
Asteroidi Lutetia.EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama allekirjoitti äskettäin kiistellyn lain, joka sallii yksityisten yrityksen omistavan ja myyvän ulkoavaruudessa louhittuja raaka-aineita. Kongressi hyväksyi lain jo aiemmin marraskuussa.

Laki mahdollistaa sen, että yritykset voivat hyödyntää esimerkiksi asteroideilta tai muilta planeetoilta louhittuja mineraaleja. Ne eivät kuitenkaan voi saada kokonaisia asteroideja tai muita taivaankappaleita yksityisomaisuudekseen.

Avaruuden kaivostoimintaa varten perustetun yrityksen Planetary Resourcesin perustaja Eric Andersson ylistää päätöstä. Hänen mukaansa kyseessä on suurin yksittäinen omistusoikeuksien tunnustaminen historiassa.

Lailla halutaan rohkaista yrityksiä mukaan avaruuden kaivosbisnekseen. Siihen sisältyy myös helpotuksia määräyksiin, joilla säädellään avaruuden kaivoshankkeisiin lähtevien yksityisten yritysten toimintaa.

Arvostelua etenkin ulkomailta

Presidentti Obaman allekirjoittamaa lakia on arvosteltu niin Yhdysvalloissa kuin ulkomaillakin. Erityisesti Venäjän ja Kiinan odotetaan vastustavan sitä.

Arvostelijat ovat huomauttaneet, että laki on ristiriidassa YK:n puitteissa vuonna 1967 solmitun ulkoavaruutta koskevan sopimuksen kanssa. Myös Yhdysvaltojen allekirjoittamassa sopimuksessa todetaan, ettei ulkoavaruus kuulu millekään yksittäiselle maalle, vaan on ihmiskunnan yhteistä omaisuutta.

Eräiden lakiasiantuntijoiden mielestä Yhdysvallat ei voi yksin päättää omistusoikeuksista avaruudessa, vaan kansainvälisen yhteisön pitäisi tehdä se yhdessä. Laki on myös sanottu hyökkäykseksi avaruutta koskevien lakien vakiintuneita periaatteita vastaan.

Brittiläisen Kentin yliopiston kansainvälisen kauppalain tuntija Gbenga Odunta huomauttaa, että YK-sopimuksen mukaan avaruuden raaka-aineita tulisi käyttää niin, että ne hyödyntävät yhteisesti kaikkia maailman maita.

Siksi sopimus kieltää avaruudesta peräisin olevien mineraalien myynnin siten, että ne tuottavat liikevoittoa, Ogunta sanoo The Conversation (siirryt toiseen palveluun) -sivustolla julkaistussa kirjoituksessaan.

Nebraskan yliopiston professori Frans von der Dunk puolestaan vertaa avaruutta kansainvälisiin merialueisiin: Omistamme ne yhdessä, mutta kalastajien ei tarvitse pyytää ylikansalliselta auktoriteetilta lupaa kalastamiseen, hän sanoo.

Kuun tai asteroidien raaka-aineiden kannattavaan hyödyntämiseen ei ole vielä kehitetty teknologiaa.

Lisää aiheesta Popular Sciencen (siirryt toiseen palveluun) ja RedOrbitin (siirryt toiseen palveluun) nettisivuilla.