Opettajien palkkakiistassa saatiin sopu Varkaudessa – "Kyllähän tämä opettajille sopii, mutta ilahtuvatko opiskelijat?"

Varkauden lukion opettajat saavat myös jatkossa palkkaa koeviikoista. Lukio-opetusta Varkaudessa järjestävä Savon koulutuskuntayhtymä peruu aikeensa maksaa lukio-opettajille koeviikoilta vain koetuntien palkan. Savon koulutuskuntayhtymän va. johtaja Timo Lampisen mukaan tähän päädyttiin, koska asia sai liian isot mittasuhteet.

Varkaus
Opiskelija kirjoittaa muistiinpanoja.
Yle

Savon koulutuskuntayhtymä peruu kiistaa aiheuttaneen Varkauden lukio-opettajia koskevan palkanalennuksen. Varkaudessa lukio-opetusta järjestävä Sakky aikoi maksaa opettajille koeviikoilta vain koetuntien palkan.

Lukiot saavat ensi vuonna valtiolta tätä vuotta vähemmän rahaa, ja opettajien palkoista nipistämällä olisi säästetty vuositasolla 35 000 – 40 000 euroa, kertoo Savon koulutuskuntayhtymän va. johtaja Timo Lampinen.

– Asia kuitenkin pääsi keskeneräisenä julkisuuteen. Se sai laajemmat mittasuhteet ja huhuja lähti liikkeelle, jotka koskivat laajemmin Varkauden lukion kehittämistä. Päätimme, että se on parempi perua, Lampinen sanoo.

Esimerkiksi Savon Sanomat on kirjoittanut aiheesta. Varkauden lukion opettajat olivat tyrmistyneitä suunnitelmista ja OAJ on pitänyt toimia laittomina.

– Voit kuvitella, ettei sitä riemumielin otettu vastaan, että opettajille yhdessä kokouksessa vain ilmoitetaan palkkojen alentamisesta. Se kuitenkin opettajasta riippuen tarkoittaa parin tuhannen tai satojen eurojen vuotuisia menetyksiä, Sakkyn pääluottamusmies Kari Toivanen sanoo.

Sopuratkaisu: Koeviikoille muita tunteja

Opettajat ovat Toivasen mukaan tyytyväisiä siihen, että päätös peruttiin. Neuvotteluja asiasta on Toivasen mukaan käyty hyvässä hengessä.

Nyt suunnitelmissa on, että koeviikkojen aikana pidettäisiin myös esimerkiksi liikunta- ja taideaineiden tunteja. Suomessa on Toivasen mukaan yleisenä käytäntönä, ettei koeviikoilla ole kokeiden lisäksi muita tunteja.

– Kyse oli siis siitä, että emme olisi maksaneet niistä tunneista, jotka koeviikon vuoksi jäävät pitämättä. Ratkaisuna olisi se, että myös koeviikon vuoksi poisjääneet tunnit pidetään, Lampinen toteaa.

– Kyllähän tämä opettajille sopii, mutta en tiedä ilahtuvatko opiskelijat. He ovat kuitenkin ennen voineet keskittyä koeviikolla vain kokeisiin, Toivanen puolestaan huomauttaa.