Kankaanpäässä jopa ymmärrystä tuhopoltolle: "Maahanmuutto ryöstäytynyt käsistä"

Kankaanpääläiset avasivat tuntojaan tänään Ylen katukyselyssä hyvin avoimesti. Kaupungissa paloi aamulla kerrostalo, johon oli tarkoitus majoittaa turvapaikanhakijoita. Tuhopolttoepäily ei tullut kaupunkilaisille suurena yllätyksenä ja se sai osittain jopa hyväksyntää.

Kankaanpää
Puukerrostalo palaa Niinisalossa
Katja Halinen / Yle

Kankaanpäässä herättiin tänä aamuna pysäyttävään uutiseen, kun Niinisalon alueella sijaitseva kerrostalo paloi ilmiliekeissä. Taloon piti majoittaa lähipäivinä useita kymmeniä turvapaikanhakijoita. Talo paloi kuitenkin käyttökelvottomaan kuntoon.

Poliisin epäilyt tuhopoltosta heräsivät välittömästi. Tämä ei tullut kaupunkilaisille yllätyksenä.

Katukysely nosti asenteet pintaan

Useat Ylen katukyselyyn osallistuneet kaupunkilaiset osasivat odottaa jonkinlaista protestia turvapaikanhakijoita vastaan.

– Olisi hyvä, jos niitä (turvapaikanhakijoita) ei tänne tulisi. Kankaanpääläisiä pelottaa ja siksi talo varmaan poltettiin, yksi vastaajista totesi.

– On hyvä, että ihmiset reagoivat siihen, että maahanmuutto on ryöstäytynyt käsistä. Vähän ristiriitaiselta se kuitenkin tuntuu. Tämä reaktio oli osittain oikea, osittain ei, jatkoi toinen vastaaja.

Kaikki eivät kuitenkaan antaneet hyväksyntäänsä voimakeinoille.

– Ei se minua kovinkaan paljoa yllättänyt, mutta ihmisten pitäisi miettiä oleellisempia asioita. Järjestelmää pitäisi parantaa ja jättää lapselliset teot tekemättä.

Kaupunginjohtaja pitää tilannetta pysäyttävänä

Kankaanpään kaupunginjohtaja Paavo Karttunen on huolissaan tuhopolttoepäilyistä ja kaupunkilaisten asenteista tilanteessa.

– Jos palo osoittautuu tuhopoltoksi, on tapaus pysäyttävä. Mietityttää, että tällaisiinko toimenpiteisiin asiassa pitää turvautua, Karttunen pohtii.

Karttunen toivoo, että turvapaikanhakijoiden herättämää pelkoa käsiteltäisiin maltillisesti.

– Ymmärrän, että ihmiset ovat hämillään ja levottomia, mutta nyt on asiallisen keskustelun paikka. Vastaanottokeskuksen perustaminen kaupunkiin tuli yllätyksenä, eikä asukkaille ole vielä ehditty tiedottaa tilanteesta tarpeeksi. Niin aiotaan kuitenkin tehdä mahdollisimman pian.

Myös Kankaanpään kaupunginhallitus otti tiistaina tiukan kannan tuhopolttoa vastaan. Kaupunginhallitus ei pidä tapausta missään nimessä hyväksyttävänä.

Palaneen talon vieressä on vielä kaksi tämänhetkisen tiedon mukaan käyttökelpoista rakennusta, joissa vastaanottokeskustoiminta aiotaan käynnistää.