Hyppää sisältöön

Näkökulma: Stubbin Grand Slam

Hallintarekisterilain kaaduttua valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) menetti kertalaakista myös ison kimpaleen poliittista uskottavuuttaan. Koko hallituskin kärsi kolauksen, kun yhteisrintama murtui jälleen yhden hankkeen takaa, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin ja hänen johtamansa kokoomuksen kompurointia hallintarekisterilain yhteydessä seuratessa tuli mieleen vanha, presidentti Mauno Koiviston inhorealistinen poliittinen aksiooma: arvovaltaa ei kannata panna peliin, jos sitä ei ole.

Politiikassa arvovalta kumpuaa asiantuntemuksesta. Viime viikolla eduskunnan kyselytunnilla paljastui rujolla tavalla, että Stubbilla ei sitä ollut. Valtiovarainministeri ei hallinnut kiistellyn lakihankkeensa perusaineistoa lainkaan. Ja kun ei hallinnut, Stubb täytti tietoaukot omasta päästään. Niinpä hän puhui eduskunnan edessä läpiä päähänsä.

Kun bluffi paljastui, Stubb oli yksi viimeisiä joka tajusi sen seuraukset.

Valtiovarainministeri kiemurteli anteeksipyyntönsä kanssa päiväkausia ja upposi yhä syvemmälle poliittiseen hetteikköön.

Jotain hallituksen sisäisestä solidaarisuudesta kertoo, että Stubbin upottua suohon perussuomalaiset juhlivat enemmän tai vähemmän vahingoniloisesti.

Nyt kaikki on myöhäistä, mutta kujanjuoksu ei ole välttämättä vieläkään ohitse.

Poliittiset roiskeet yltävät myös pääministerin ylle kuin colajuoma Stubbin puvulle Tampereella

Pekka Ervasti

Vasemmisto- ja viheroppositio jatkoi veitsen kääntämistä hallintarekisterilain ruumiissa. Oppositio vaati pääministeriltä selvitystä valtiovarainministerin toiminnasta. Poliittinen hyöty Stubbin törmäilystä halutaan tiristää viimeiseen pisaraan.

Sipilä kieltäytyi jälkipelistä, mutta eduskunnan kulisseissa käy edelleen kuhina. Oppositio saattaa silti vielä lähipäivinä esittää epäluottamuslausetta Stubbille. Lisäksi oikeuskanslerille on tehty useita kanteluita Stubbin perättömistä puheista eduskunnan edessä.

Hallintarekisterilain uppoaminen ei ole pelkästään Stubbin ja kokoomuksen murhe ja taakka. Poliittiset roiskeet yltävät myös pääministerin ylle kuin colajuoma Stubbin puvulle Tampereella. Hallituksen tuorein hylkylaki liittyy pitkään listaan hankkeita, jotka ovat ajaneet karille jo ennen kuin kolmen ässän taipaleesta on ensimmäinen vuosi taivallettu.

.
.