1. yle.fi
  2. Uutiset

Moottorikelkat ja mönkijät synkistävät Lapin onnettomuustilastoja

Lapissa riskinä ovat myös porot, sää ja huonokuntoiset tiet. Rattijuoppoja Lapissa ei ole enempää kuin muuallakaan.

Lapin lääni
Ametistikaivos on suosittu kelkkasafarien kohde
Ametistikaivos on suosittu kelkkasafarien kohdeVesa Vaarama / Yle

Liikennevakuutuskeskus haluaa alkolukot moottorikelkkoihin ja mönkijöihin. Vuokrakäytössä oleviin safariyritysten moottorikelkkoihin esitetään lisäksi nopeudenrajoittimia sekä moottorikelkan kuljettajille ajokorttia. Koko Suomen kelkkaonnettomuuksista kolmannes tapahtuu Lapissa. Liikenneolosuhteet Lapissa eroavat myös siinä, että riski joutua eläinonnettomuuteen on teillä harhailevien porojen vuoksi hieman suurempi kuin muualla.

- Yllättävää on ehkä se, missä Lappi ei eroa. Esimerkiksi päihteiden osalta Lappi kulkee samaa rataa kuin muu maa, sanoo Liikennevakuutuskeskuksen yhteyspäällikkö Tapio Koisaari.

Lapin tieliikenteessä kuolee vuosittain keskimäärin kolmetoista ihmistä ja maastoliikenteessä lisäksi keskimäärin neljä ihmistä. Tieliikenteen vakavia onnettomuuksia selittää Lapissa usein huono sää ja paikoin huonokuntoinen tiestö. Muualla maassa vakavimmat onnettomuudet tapahtuvat enimmäkseen hyvissä olosuhteissa, jolloin riskinotto kasvaa. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kuolemat ovat Lapissa harvinaisia.

korjattu 3.12 klo 9.13 "ja maastoliikenteessä lisäksi"

Lue seuraavaksi