Valtiontalo vaihtaa omistajaa – ränsistynyt talo kuntoon ja viereen uusi

Jyväskylän kaupunki myy Valtiontalon ja viereisen vapaan tontin paikallisille sijoittajille. Uuden kiinteistöyhtiön taustalta löytyvät palokkalainen sijoittaja Tapani Rautiainen ja Tomi Nieminen. Tulevat omistajat sitoutuvat kunnostamaan Alvar Aalloon suunnitteleman ränsistyneen rakennuksen.

Jyväskylä
Jyväskylän keskustassa sijaitseva Valtiontalo on Alvar Aallon suunnitelma.
Jyväskylän keskustassa sijaitseva Valtiontalo on Alvar Aallon suunnitelma.Arvo Vuorela / Yle

Jyväskylän kaupungin Tilapalvelu on tänään päättänyt myydä Alvar Aallon suunnitteleman entisen Suojeluskuntatalon ja sen viereisen tontin perustettavalle jyväskyläläiselle kiinteistöyhtiölle. Yhtiön taustalla ovat Järvi-Suomen Asunnot ja Royal House Oy.

Kauppahinta on 700 000 euroa. Kauppahinnalla uusi yhtiö saa haltuunsa suojellun Valtiontalon ja vireiseltä tontilta uutta rakennusoikeutta 12 500 kerrosneliömetriä.

Ostajat sitoutuvat peruskorjaamaan huonokuntoiseksi rapistuneen ja suojellun rakennuksen. Tilapalvelulla ei ole tarkempaa tietoa siitä, mitä rakennukseen tulevaisuudessa tulee.

– Tulevat omistajat eivät ole kertoneet meille, mitä rakennukseen tulee. Kaava ja suojelumääräykset, mitkä liittyvät kyseiseen kortteliin, ovat reunaehdot. Varsinaista käyttötarkoitusta emme tiedä, sanoo Jyväskylän Tilapalvelun kiinteistöjohtaja Esko Eriksson.

Kaava mahdollistaa tontille muun muassa liike- ja asuntorakentamisen. Päätös myynnistä tulee lainvoimaiseksi 21. joulukuuta, jonka jälkeen tehdään kauppakirjat.

– Toki toivotaan, ettei mitään valituksia tai viivettä tulisi. Tätä on jo tarpeeksi veivattu ja odotettu, Eriksson sanoo.

Valtiontalon signaalitornin portaikko.
Ränsistynyt portaikko Valtiontalossa. Matti Myller / Yle

Tapani Rautiainen monessa mukana

Royal Housen taustalta löytyy palokkalainen kiinteistösijoittaja Tapani Rautiainen. Hän on hankkinut omistukseensa lukuisia kiinteistöjä Jyväskylässä ja monissa muissa kaupungeissa. Rautiaisen kiinteistösalkkuun kuuluvat muun muassa entinen Kelan rakennus, iso osa Nordean kulmaa ja Vapaudenkatu 48-50 kiinteistö ja uudisrakennustontti, johon on tulossa uudentyyppinen kuusikerroksinen asuin- ja liiketalo.

Parhaillaan Rautiaisen omistamaa entistä Alfaa ja Halosen tavarataloa remontoidaan muun muassa ruotsalaisen muotikauppaketju Hennes & Mauritzille. H&M muuttaa uusiin tiloihin keväällä Jyväskeskuksesta.

Keväällä 2014 Tapani Rautiainen osti Keuruun varuskunta-alueen ja aiemmin muun muassa Konnunsuon vankilan tontteineen Lappeenrannassa.