Venäjältä pakotelista Turkille: matkailu ja hedelmät kielletään

Venäjä rankaisee Turkkia rynnäkkökoneen ampumisesta. Pakotteet kohdistuvat monille aloille, varsinkin matkailuun ja maataloustuotteisiin. Energiayhteistyön jatkamisesta on epäselvyyttä.

talous
Turisteja Istanbulissa.
Turisteja Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa.Kerim Okten / EPA

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev on allekirjoittanut hallituksen määräyksen Turkille asetettavista talouspakotteista. Pakotteilla Venäjä rankaisee Turkkia lentokoneen alasampumisesta Turkin ja Syyrian rajalla.

Pakotelista on pitkä ja monipuolinen. Venäjä kieltää tästä päivästä lukien matkailun Venäjältä Turkkiin. Maiden välisistä charter-lennoista hyväksytään vain ne, joilla haetaan pois nyt Turkissa olevia matkailijoita. Valtion viranomaiset valvovat, ettei matkoja Turkkiin myydä.

Tammikuun alusta lähtien Venäjä keskeyttää maiden välisen viisumivapaussopimuksen.

Tammikuun alussa astuu voimaan myös joukko tuontikieltoja, jotka koskevat monia turkkilaisia maataloustuotteita. Kiellon piiriin tulevat mm. kananliha, tomaatit, sipulit, mandariinit, greipit ja omenat. Listan ulkopuolelle jäävät mm. sitruunat ja pähkinät.

Hallitus esittelee joulukuun 10. päivä listan turkkilaisista yrityksistä, joiden toimintaa Venäjällä rajoitetaan tai kielletään kokonaan. Turkkilaisten kuorma-autojen käyttöä Venäjällä rajoitetaan.

Maiden välinen energiayhteistyö jää tässä vaiheessa pakotteiden ulkopuolelle. South Stream -kaasuputken ja Akkuyun ydinvoimalan valmistelu siis normaalisti.

Uutistoimisto Reuters kertoo kuitenkin saaneensa kaasuyhtiö Gazpromin työntekijöiltä vihjeitä, joiden mukaan Kreml harkitsisi South Streamin valmistelun keskeyttämistä tai lykkäämistä.

Lähteet: Tass, Reuters