1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Aivovuotoa pelkäävä Kuuba rajoittaa lääkäreiden matkustamista

Kiristykset kulkevat Kuuban avautumiskehityksessä vastavirtaan. Taustalla on huoli lääkärien maastamuuton vaikutuksista terveydenhoitojärjestelmään.

Ryhmä kuubalaisia lääkäreitä Bogotassa, Kolumbiassa elokuussa 2015. Satoja kuubalaislääkäreitä oli jättänyt työnsä Venezuelassa ja ylittänyt rajan Kolumbiaan, jossa he odottivat viisumia Yhdysvaltoihin. Kuva: Leonardo Muñoz / EPA

Kuuba on ottamassa uudelleen käyttöön lääkäreiden ulkomaille matkustamista koskevia rajoituksia.

Virallisessa Granma-sanomalehdessä julkaistun tiedonannon mukaan lääkäreiden täytyy ensi viikon alusta lähtien anoa lupa, jos he haluavat matkustaa ulkomaille henkilökohtaisista syistä. Lisäksi lupaa muuttaa ulkomaille pysyvästi joutuu odottamaan viisi vuotta.

Kiristykset kulkevat Kuuban avautumispolitiikassa vastavirtaan, sillä hallitus nimenomaan höllensi kuubalaisten matkustusrajoituksia vuonna 2013.

Syynä lääkäreihin kohdistuviin kiristyksiin on huoli maastamuuton vaikutuksista terveydenhoitojärjestelmään. Kuuban hallituksen mukaan pula tietyistä erikoislääkäreistä on jo vaikeuttanut terveyskeskusten toimintaa eri puolilla maata.

Kuuba on tunnettu pitkään laadukkaasta lääkärikoulutuksestaan. Ulkomaille töihin lähetetyt lääkärit ovat olleet vuosikymmeniä Kuuballe myös tärkeä tulonlähde.

Yhä useampi kuubalainen haluaa pois maasta

Uusista rajoituksista ilmoitettiin sen jälkeen kun Kuuban ja Yhdysvaltain viranomaiset neuvottelivat maanantaina kuubalaisten maastamuuttokriisistä.

Yhdysvaltain ja Kuuban suhteiden läheneminen on johtanut siihen, että suuri määrä kuubalaisia pyrkii nyt kohti Yhdysvaltoja. Moni pelkää, että Yhdysvallat saattaa muuttaa lakia, jonka myötä Yhdysvaltain maaperälle päässeet kuubalaiset ovat tähän asti saaneet automaattisesti oleskeluluvan.

Latinalaisen Amerikan maat ovat koettaneet viime aikoina estää kuubalaisten kulkua niiden kautta Yhdysvaltoihin.

Ecuador alkoi viime viikolla vaatia maahan mieliviltä kuubalaisilta viisumia. Nicaragua puolestaan on sulkenut Costa Rican vastaisen rajansa kuubalaisilta. Tuhansia ihmisiä on jäänyt jumiin raja-alueelle.