YK aikoo kiristää toimenpiteitä terroristien saaman rahoituksen estämiseksi

Ääriryhmät ovat rahoittaneet terroristista toimintaansa lähinnä laittomalla öljykaupalla, antiikkiesineiden kaupalla sekä panttivankien lunnasrahoilla.

Ulkomaat

Yhdistyneet Kansakunnat aikoo kiristää toimenpiteitä, joilla estetään terroristiryhmien saama rahoitus. Tavoitteena on ottaa käyttöön uusia toimenpiteitä talouspakotteiden tehostamiseksi.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat valmistelleet yhdessä YK:n päätöslauselmaa, jonka tavoitteena on maailmanlaajuisesti tyrehdyttää islamististen valtioiden saamat rahoituslähteet.

Uusi päätöslauselma perustuu helmikuussa hyväksyttyyn päätöslauselmaan, jossa vaaditaan pakotteita yksityishenkilöille ja yhteisöille, jotka käyvät öljykauppaa Isisin kanssa. Lauselma kehottaa kaikkia YK:n 193 jäsenmaata ryhtymään asianmukaisiin toimiin laittoman öljy- ja antiikkiesineiden kaupan estämiseksi Irakista ja Syyriasta.

Venäjän YK-suurlähettiläs Vitali Churkin sanoo, että päätöslauselmaluonnos on työn alla ja se tulee turvallisuusneuvoston käsittelyyn lähiaikoina.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Samantha Power puolestaan sanoo, että Yhdysvalloilla on tässä asiassa yhteinen tavoite Venäjän kanssa. Molemmat maat haluavat katkaista terroristien saaman rahoituksen.

Ääriryhmät ovat saaneet rahoituksensa terroristiseen toimintaansa lähinnä laittomasta öljykaupasta, antiikkiesineiden kaupasta sekä panttivankien lunnasrahoista.

YK:n al-Qaida-raportissa arvioitiin viime vuoden marraskuussa, että jihadistit ansaitsevat jopa 850 000–1 650 000 miljoonaa dollaria eli 800 000–1 560 000 euroa päivässä öljyn myynnistä.

Lähteet: AP, AFP