Amerikkalainen vatulointi ja miljardin taalan sähköinen lomake

Kaikkialla maailmassa on ikuisuusurakoita, jotka eivät valmistu ajallaan tai tuskin koskaan. Urakoita, joita kukaan ei tohdi lopettaa, koska kaikki on jo maksanut niin paljon. Pahin tilanne on, kun päättäjän arvovalta ei kestä tuhoon tuomitun hankkeen pysäyttämistä.

Yle maailmalla
Hi! Pirkko Pöntinen
Yle

Yhdysvalloissa tällaisesta miljardin dollarin nollauudistuksesta vastaa DHS – Department of Homeland Security – sisäisen turvallisuuden ministeriö.

Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeriö, DHS, perustettiin vuonna 2002, edellisvuoden terrori-iskujen jälkeen. Jättimäiselle ministeriölle kuuluvat esimerkiksi viisumi- ja kansalaisuusasiat.

Lomakkeita erimaalaisten vierailijoiden ja kansalaisuutta hakevien henkilöiden viisumiasioiden hoitoon on satakunta. Lomakkeet risteilevät posteissa maasta ja osavaltiosta toiseen.

Silloin tällöin tärkeitä tietoja jopa katoaa tai myöhästyy käsittelystä. Eikä paperipinojen plaraaminen ja mapittaminen ole ollut tehokasta sen kummemmin Yhdysvaltain turvallisuudenkaan kannalta.

DHS päätti vuonna 2004, että viisumi- ja kansalaisuusbyrokratia on muutettava sähköiseksi. Asiantuntijat laskivat, että siihen riittäisi yhdeksän vuotta ja 500 miljoonaa dollaria. Urakan sai IBM.

Siitä hetkestä kaikki alkoi mennä pieleen. Muutoksen suunnittelu oli surkeaa ja eri vaiheiden ohjelmistot olivat jo valmistuessaan vanhanaikaisia.

Kun vuonna 2012 kaiken piti olla jo lähes valmista, juhli DHS vasta ensimmäisen lomakkeen muuttumista sähköiseksi.

Se oli paperi, jolla Yhdysvalloissa jo olevat ulkomaalaiset voisivat tietyissä tapauksissa uudistaa oleskelunsa. Sähköinen lomake vedettiin kuitenkin pian pois käytöstä, koska tietojen tallennus haluttiinkin siirtää uuteen keksintöön – pilvipalveluun.

Washington Post (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti marraskuussa, että kahden seuraavan vuoden aikana peräti kaksi muuta lomaketta saatiin siirretyiksi näytölle.

Kakkoslomaketta käytti noin 80 ihmistä ja kolmoslomakkeen ongelma oli, että vastausten odottaminen venyi yli vuoteen.

Uusin arvio on, että Yhdysvaltain viisumi-ja kansalaisuusasiat saadaan sähköisiksi neljän vuoden kuluttua - ja urakka on tuolloin maksanut 3,1 miljardia dollaria.

Entä minkä asian Yhdysvalloissa voi hoitaa ainoastaan sähköisesti, näytöltä näpyttämällä? - Se on yksi yli 40:stä erilaisesta viisumimaksusta.

Juttu ei kuitenkaan lopu tähän.

Mitä tapahtuukaan, jos Yhdysvalloissa olevat 11 miljoonaa paperitonta siirtolaista saavat laillisen aseman, niin kuin presidentinvaalikamppailussa demokraatit ovat esittäneet?

– Luoja varjelkoon, parahti entinen viisumivirkailija.

Se tietää tonneittain lomakkeita tai nykykäytännöllä sähköiseen järjestelmään kadonneita tietoja.

Tämä pelko lienee ennenaikainen. Presidentti Barack Obaman vuosi sitten viidelle miljoonalle paperittomalle lupaama laillistettu asema on sekin vastatuulessa ja tuskin ehtii kongressin käsittelyyn hänen virkakautensa aikana.