EU:n sisäiset pakolaissiirrot takkuavat – Tätä vauhtia siirtoihin menisi 750 vuotta

EU on sopinut 160 000 turvapaikanhakijan sisäisistä siirroista. IItaliasta on kuitenkin siirretty vasta reilut sata henkilöä. Siirtoja hidastavat byrokratia sekä vaikeus saada ihmisiä suostumaan siirtoihin.

Ulkomaat
Eritrealaisia turvapaikanhakijoita Luulajan lentokentällä lentokoneen edustalla.
Euroopan unionin turvapaikanhakijoiden uudelleensijoitusohjelmaan kuuluvat ensimmäiset Eritreasta kotoisin olevat turvapaikanhakijat saapuivat Italiasta Ruotsin Luulajaan lentokoneella 9. lokakuuta 2015.Robert Nyholm / TT

Italiasta Suomeen lokakuussa siirretyt 48 eritrealaista turvapaikanahakijaa olivat ensimmäisten joukossa EU:n sopimassa siirto-ohjelmassa. Sen jälkeen homma on takkuillut pahemman kerran.

Italiasta on saatu siirrettyä vain 130 ihmistä, vaikka maan vastaanottokeskuksissa on viranomaistietojen mukaan rekisteröitynä reilut 120 000 turvapaikanhakijaa. Heistä tosin vain irakilaiset, syyrialaiset ja eritrealaiset kelpuutetaan EU-säädösten puitteissa siirrettäviksi.

”Emme ole löytäneet ihmisiä siirrettäviksi”

Simona Spinelli Italian sisäministeriöstä.
Simona Spinelli Italian sisäministeriöstä.Petri Burtsov / Yle

Italiassa siirroista vastaa maan sisäministeriön virkamies Simona Spinelli. Hän kertoo Yleisradiolle, että hitauteen vaikuttavat useat seikat.

– Olemme luomassa kokonaan uutta euroopanlaajuista järjestelmää, ja usean maan byrokratian yhteensovittaminen ei aina ole helppoa. Italian päässä siirtoja on viivästyttänyt myös se, ettemme ole löytäneet siirrettäviksi suostuneita ihmisiä.

– Toisaalta hitautta on myös vastaanottajamaissa, joilla on omat prosessinsa siirtojen hyväksymiseksi, Spinelli sanoo.

Suurin syy on byrokratia

Suurin syy siirtojen hitauteen on kuitenkin byrokraattinen. Italiaan jo saapuneet turvapaikanhakijat ovat tehneet turvapaikkahakemuksensa Italiassa, eivätkä täten ole kelvollisia siirrettäviksi muihin maihin.

Eli käytännössä siirrettäviksi kelpaavat vain uudet tulijat. Heitä taas ei ole monia, sillä merenkäynti Välimerellä on talvikaudella kovaa, mikä on johtanut veneliikenteen tyrehtymiseen.

Harvat suostuvat siirtoihin

Ricardo Mattei Italian sisäministeriöstä.
Ricardo Mattei Italian sisäministeriöstä.Petri Burtsov / Yle

Monet turvapaikanhakijat suhtautuvat epäilevästi siirtoihin. He ovat usein maksaneet suuria summia ihmissalakuljettajille, jotta pääsisivät Eurooppaan, ja heille on kerrottu, ettei viranomaisiin saa luottaa.

– Kaikkein vaikeinta on ollut voittaa ihmisten luottamus. Vain todella harvat siirrettäviksi kelpaavista henkilöistä ovat suostuneet siirrettäviksi, kertoo turvapaikanhakijoiden parissa työskentelevä Riccardo Mattei Italian sisäministeriöstä.

"Siirtoihin menee 750 vuotta"

New York Times –sanomalehti laski hiljattain, että nykyvauhdilla 160 000 turvapaikanhakijan jakamiseen EU-maiden kesken kuluu 750 vuotta. Mattei on kuitenkin luottavainen, että prosessi nopeutuu jatkossa.

– Olin mukana, kun ensimmäiset eritrealaiset turvapaikanhakijat siirrettiin Suomeen. Kun Italiaan tulee uusia pakolaisia Eritreasta, soitamme heidän maanmiehilleen Suomeen ja he voivat kertoa, miten hienosti matka sujui. Tämä lisää heidän luottamustaan siirtojärjestelmää kohtaan, Mattei sanoo.

Petri Burtsov, Yle Uutiset, Rooma