Ruotsin rajatarkastusten seuraus: Ensimmäiset venepakolaiset tulivat meren yli

Ruotsi otti väliaikaiset rajatarkastukset käyttöön kolmisen viikkoa sitten.

turvapaikanhakijat
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Ensimmäiset turvapaikanhakijat ovat saapuneet Ruotsiin meren yli kumiveneellä, kertoo Ruotsin poliisi salaiseksi leimatussa raportissa oikeusministeriölle. Sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) on julkisuusperiaatteen perusteella saanut ministeriöstä osittaisen kopion raportista.

Siinä kerrotaan, että viisi henkilöä on rantautunut kumiveneellä Skillingeen Itä-Skåneen. He ylittivät meren veneellä välttääkseen Ruotsin kolmisen viikkoa sitten käyttöönottamia ylimääräisiä rajatarkastuksia.

Kuvarevinnäinen
Dagens Nyheter on julkaisut poliisin oikeusministeriölle lähettämän raportin pakolaistilanteensa osittain.Dagens Nyheter / Yle Uutisgrafiikka

Poliisiraportissa ei kuitenkaan kerrota, mistä turvapaikanhakijat saapuivat tai minkä maalaisia he ovat. Etäisyys Skillingestä meren yli Tanskalle kuuluvalle Bornholmin saarelle on reilut 30 kilometriä ja Saksan pohjoisosiin toista sataa kilometriä.

Raportissa ei myöskään oteta kantaa siihen, onko kyseessä yksittäistapaus vai uuden trendin alku.

Poliisi vahvistaa raportin tiedot Dagens Nyheterille. Se ei kommentoi, perustuvatko raportin tiedot poliisin vai maahanmuuttoviraston tietoihin tai liittyikö tapaukseen ihmissalakuljettajia.