1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Entinen poliittinen vanki ja hänen poikansa löysivät toisensa 39 vuoden jälkeen

Ihmisoikeusjärjestö Plaza de Mayon isoäidit auttoi äitiä ja poikaa löytämään toisensa.

Ihmisoikeusjärjestö Plaza de Mayon isoäitien puheenjohtaja Estela de Carlotto ja Mario Bravo lehdistötilaisuudessa Buenos Airissa. Bravo on 119. järjestön tunnistama lapsi. Kuva: Paula Ribas / EPA

Mario Bravo syntyi pahamaineisessa, salaisessa vankileirissä Argentiinassa vuonna 1976. Sotilasjuntta oli vallassa, ja Bravon äiti oli vangittu poliittisten mielipiteidensä vuoksi. Nyt äiti ja poika ovat tavanneet toisensa ensimmäistä kertaa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

– Äitini on hengissä, ja se on ihme, sanoi Mario Bravo Buenos Airesissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Sotilasjuntta antoi vankien synnyttämiä lapsia adoptoitaviksi perheisiin, joilla ei ollut kommunistisympatioita. Suurin osa äideistä surmattiin pian synnytyksen jälkeen.

Mario Bravo epäili alkuperäänsä ja kääntyi ihmisoikeusjärjestö Plaza de Mayon isoäitien puoleen selvittääksen alkuperänsä. Hän luovutti järjestön geenipankkiin DNA-testin vuonna 2007. Geenipankkiin on kerätty DNA-näytteitä lapsiaan etsiviltä perheiltä.

Mario Bravo on 119. lapsi, joka on tunnistettu geenipankin ansiosta. Äiti ja poika tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa tiistaina. Bravon äiti Sara ei halua sukunimeään julkisuuteen.

Sotilasjuntta hallitse Argentiinaa vuosina 1976–1983. Sinä aikana se murhasi arviolta 30 000 ihmistä.