1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkijat löysivät sotavainajien luista merkkejä kadonneesta viruksesta

Osasta luita löytyi virus-DNA:ta parvorokkovirustyypistä, jollaista ei ole koskaan esiintynyt pohjoismaissa. 

tiede
Näytteenottoa luusta.
Helsingin yliopiston tutkijat ovat nyt osoittaneet, että virus-DNA:ta voi analysoida myös kauan sitten kuolleiden ihmisten luista. Helsingin yliopisto / Academic Medical Center Helsinki

Karjalan taistelukentille toisen maailmansodan aikana jääneiden vainajien luita tutkinut tutkijaryhmä on ensimmäisenä maailmassa kartoittanut ihmisviruksen perintöainesta vanhoista luista.

Helsingin ja Edinburghin yliopistojen tutkijat onnistuivat nykyaikaisilla DNA-tekniikoilla määrittämään virusten "sormenjälkiä" vuosikymmeniä tartunnan jälkeen. Tutkimus on julkaistu Scientific Reports (siirryt toiseen palveluun) -julkaisussa.

Itä-Karjalan metsissä jopa 70 vuotta maanneista luista löytyi DNA-jälkiä vainajien sairastamasta parvorokosta. Tutkijat kävivät läpi 106 vainajan luunäytteitä. Heistä lähes joka toinen oli sairastanut parvorokon.

Parvorokko on myös nykyisin yleinen lastentauti. Sotavainajista löytynyttä virustyyppiä ei kuitenkaan ole tavattu Suomessa 1970-luvun jälkeen.

– Tuloksia voidaan verrata nykyvirusten muotoihin ja taudinaiheuttamiskykyyn, minkä ansiosta edellytykset ehkäistä ja hävittää infektiotauteja paranevat, sanoo Helsingin yliopiston kliinisen virologian professori Klaus Hedman.

Osa löydöistä oli peräisin Suomessa vieraasta parvorokkoviruksesta

Kahden sotavainajan luista löytyi virus-DNA:ta sellaisesta parvorokkovirustyypistä, jollaista ei ole koskaan esiintynyt pohjoismaissa. Tutkijat pystyivätkin osoittamaan, että vainajat olivat todennäköisesti Neuvostoliiton armeijan sotilaita.

Helsingin yliopiston geneettisen oikeuslääketieteen professorin Antti Sajantilan mukaan tutkimuksessa saatu tieto voi auttaa oikeuslääketieteellistä tunnistamista sekä tuoda tietoa muinaisten ihmisten liikehdinnästä maapallolla.

Seuraavaksi Helsingin yliopiston arkeovirologian tutkijat haluavat selvittää vielä toista maailmansotaa kaukaisempia asioita.

– Olisihan huikean mielenkiintoista selvittää, minkälaisia viruksia kierteli esimerkiksi keskiajan eurooppalaisissa tai kuinka erikoisia olivat ne virukset, jotka kiertelivät Etelä-Amerikassa ennen eurooppalaisten mantereelle tuloa, sanoo professori Hedman.

Lue seuraavaksi