Jyrki Katainen Kuopion sellutehtaan riskirahoitushaaveista: "Äänekosken rahoituksella ei mitään merkitystä"

Finnpulp-yhtiön suunnitteleman biotuotetehtaan ympäristövaikutusten arviointiselostus julkistetaan torstaina. EU-komission varapuheenjohtaja seuraa lähelle entistä kotikuntaansa kaavaillun tehtaan rahoituskuvioita mielenkiinnolla.

talous
EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen Äänekosken biotuotetehtaan peruskiven muurauksessa.
Ere Ek / Yle

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen pitää Kuopioon suunnitellun suuren havusellutehtaan rahoitusmahdollisuuksia hyvinä. Komissio ei puutu Euroopan investointipankin (EIP) rahoituspäätöksiin, mutta Katainen kehottaa ottamaan pankkiin yhteyttä, jos biotuotetehdasta suunnitteleva Finnpulp ei löydä rahoitusta sopivin ehdoin muualta.

Esimerkiksi Euroopan investointiohjelmaan kuuluva korkean riskin hankkeita rahoittava, Kataisen myötävaikutuksella syntynyt ESIR-ohjelma (siirryt toiseen palveluun) voi tulla kyseeseen, jos ehdot täyttyvät. Rahasto tarjoaa muun muassa lainoitusta, lainatakauksia, laina-aikojen pidennyksiä tai pääomainvestointeja.

Tehdasta suunnitteleva Finnpulp on kertonut, että rahoituksen hakeminen investointipankilta on erittäin varteenotettava vaihtoehto etenkin loppurahoitusvaiheessa.

Ensimmäisenä suomalaishankkeena Euroopan investointipankin ESIR-rahoituspäätöksen sai Metsä Fibren biotuotetehdashanke Äänekoskella. Investointipankki rahoittaa hanketta 275 miljoonalla eurolla, josta 75 miljoonaa on ESIR-ohjelman rahoitusta.

"Uutta eurooppalaista taloutta luova hanke"

Kataisen mukaan toisen vastaavantyyppisen hankkeen pääsy ohjelmaan ei ole millään lailla riippuvainen Äänekosken tehtaan rahoituspäätöksestä.

– Sillä ei ole mitään merkitystä, mutta ei se myöskään tasoita tietä tuleville hankkeille. Periaatteessa uuden teknologian hankkeet ovat hyvinkin soveltuvia. Se on uutta eurooppalaista taloutta luova hanke. Kaikki kuitenkin riippuu neuvotteluista Euroopan investointipankin ja yrityksen kanssa, Katainen arvioi.

Katainen muistuttaa, että suurten teollisuusyritysten ei tarvitse saada alueen tai valtion siunausta hankkeelle vaan yhteydessä voi olla suoraan Euroopan investointipankkiin.

Finnpulpin havusellutehtaan ympäristövaikutusten arviointiselostus on valmistunut ja se julkistetaan torstaina. Hanke maksaa arviolta 1,4 miljardia euroa. Yhtiö on julkistanut rahoituksesta vasta murto-osan, ympäristövaikutusten arviointiprosessin aloittamiseen vaaditun puolitoista miljoonaa euroa. Toista rahoituskierrosta on kaavailtu ensi vuodelle.

Yhtiö on kertonut tavoitteekseen aloittaa tehtaan rakentamisen vuonna 2017, jolloin tehdas käynnistyisi vuonna 2019. Alueen kupeesta Siilinjärveltä kotoisin oleva Jyrki Katainen on seurannut suunnitelmia ilolla.

– Tuntuu hyvältä, että ison luokan investointeja suunnitellaan kotiseudulla. Toivon hankkeelle menestystä, EU-komission varapuheenjohtaja sanoo.