Palkittu eläinsuojelukeskus antaa sadoille eläimille väliaikaiskodin vuosittain

324 kissaa, 186 koiraa sekä pieni määrä jyrsijöitä ja muita pikkulemmikkejä – siinä Onnentassun eläinsuojelutyön asiakkaat viime vuodelta. Eläinten hyvinvointipalkinnolla palkittu eläinsuojelukeskus on tehnyt työtä eläinten hyväksi jo yli 20 vuoden ajan.

Kotimaa
Nainen syleilee kissaa
Timo Leponiemi / Yle

Suomen Eläinlääkäriliitto on myöntänyt eläinten hyvinvointipalkintonsa eläinsuojelukeskus Onnentassulle (siirryt toiseen palveluun) Riihimäellä. Perusteluissa kerrotaan, että Onnentassu saa palkinnon hyvin järjestetyn, toimivasti verkostoituneen ja systemaattisesti hoidetun eläinsuojelutoiminnan sekä toimintaan tuloja tuovan eläinhoitolan ylläpitämisestä.

Onnentassu on Eläinten auttajat ry:n ylläpitämää toimintaa. Rahastonhoitaja Riitta Lehtonen on palkinnosta iloinen.

– Onhan se tosi kiva, että meidät on huomattu, kun yli 20 vuotta on yritetty viedä asioita eteenpäin. Kyllä se hyvältä tuntuu.

Onnentassuun tulee eläimiä omistajien pitovaikeuksien takia luovuttamina, löydettyinä sekä eläinsuojeluviranomaisten päätöksellä hoitoon toimitettuina.

– Me otetaan vastaan kaikenlaisia kodittomia eläimiä. Eläinlääkärit hoitavat leikkaukset, rokotukset, madotukset ja tunnistusmerkinnät, ennen kuin eläimet pääsevät uusiin koteihin.

Lähes puolet eläimistä tulee suoraan kotoaan

Toiminnan alkuaikoihin verrattuna ihmiset ovat nyt entistä aktiivisempia, kertoo Lehtonen.

– Paljon enemmän nyt kysellään ja haetaan kotiin kadonneita, ja huolestutaan ja tuodaan meille, jos jokin eläin pihalla liikkuu. Meillä ei ole kuljetus- eikä hakupalvelua, eli se on aivan yksityisen ihmisen viitseliäisyydestä kiinni.

Onnentassuun tulee paljon ihmisten luovuttamia eläimiä.

– Tapahtuu kaikenlaista elämässä eikä eläimelle ole enää kotia. Tällaisia eläimiä on melkein puolet uudelleensijoitettavista, eli ne tulevat kotoaan jonkin syyn takia.

Onnentassussa on lemmikinomistajia palveleva eläinhoitola, joka tuottaa muun varainhankinnan ohella tuloja eläinsuojelutyöhön.

– Noin puolet tuloista tulee hoitolasta ja näin pystytään palkkaamaan hoitajia. Ihmiset lahjoittavat tarpeetonta tavaraa, mitä on myyty kirpputoreilla. Ruokalahjoituksiakin tulee paljon, kertoo Lehtonen.

Palkattua henkilökuntaa on neljä, lisäksi toiminnassa on mukana vapaaehtoisia.

Eläinlääkäriyhteistyö toimii

Kunnilla on eläinsuojelulain mukaan velvollisuus huolehtia irrallaan tavattujen kissojen ja koirien sekä muiden pienikokoisten seura- ja harraste-eläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Riihimäen Onnentassu tuottaa palvelun 12 kunnalle: Riihimäki, Loppi, Kerava, Järvenpää, Mäntsälä, Pukkila, Nurmijärvi, Tuusula, Pornainen, Hausjärvi ja Askola.

– Onnentassu on ollut korvaamaton yhteistyökumppani valvoville virkaeläinlääkäreille, kun eläimille on tarve järjestää kiireellisesti pysyvää tai väliaikaista hoitoa. Onnentassun toiminta eläinten yksilöllisen hoidontarpeen määrittelyssä, eläimen uudelleensijoitusmahdollisuuksien arvioinnissa ja tarvittaessa myös eläimen kärsimyksen päättämisessä on ollut eläimen etua kunnioittavaa, sanoo Eläinlääkäriliiton eläinsuojeluvaliokunnan puheenjohtaja Maria Wahlfors liiton tiedotteessa.

Onnentassu tekee paljon yhteistyötä myös hoitavien eläinlääkärien kanssa. Yksityisellä eläinlääkärillä on Onnentassussa hoitohuone eläinsuojelun eläimille ja rakennuksessa sijaitsee myös Riihimäen kaupungineläinlääkärin vastaanotto.

Suomen Eläinlääkäriliiton (siirryt toiseen palveluun) kolmas eläinten hyvinvointipalkinto jaettiin valtakunnallisilla Eläinlääkäripäivillä Helsingissä keskiviikkona. Palkinnon saajia ehdottivat liiton jäsenet. Palkinnon rahasumma on 3 000 euroa. Edelliset palkinnot annettiin vuonna 2012 ja 2009.