Zuckerberg jatkaa pitkää perinnettä – monenkirjavat miljardöörit lahjoittavat maailmalla omaisuuttaan

Tuoretta isäonnea hehkuva Facebook-Zuckerberg ei ole ainoa miljardööri, joka haluaa rahoistaan eroon. Varsinkin tietotekniikka-alalla rikastuneet yrittäjät ovat viime vuosina olleet poikkeuksellisen anteliaalla päällä.

viihde
Shakira esiintymässä
Kolumbialaispoppari Shakira kunnostautuu myös hyväntekeväisyydessä. Meksiko, Cancun, 2011.Elizabeth Ruiz / EPA

Amerikoissa kaikki on suurta. Maan 50 merkittävintä lahjoittajaa antoi vuonna 2014 hyväntekeväisyyteen yli 9,2 miljardia euroa. Kukkaron nyörejään avasivat erityisen anteliaasti tietotekniikan avulla suuromaisuuksia keränneet yrittäjät.

Teknologia-alan rahamiehet ja -naiset ovat moninkertaistaneet lahjoitustensa määrän viidessä vuodessa.

Hyväntekijöiden motiivit ovat vaihtelevia. Joillekin kymmenien miljardien dollarien omaisuus on, ainakin omien sanojen mukaan, yksinkertaisesti liikaa. Toiset ovat hankkineet rahansa epäilyttäviksi arvelluilla tavoilla, jolloin tuhti rahalahjoitus on oiva tapa kiillottaa omaa julkisuuskuvaa.

Yle listasi muutaman tunnetun lahjoittajan Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin lisäksi.

Bill Gates

Bill Gates vierailulla Kanadassa 25. helmikuuta.
Bill GatesCole Burston / EPA

Vastikään 60-vuotta täyttänyt ohjelmistoyhtiö Microsoftin perustaja on jo vuosia keskittynyt hyväntekeväisyystoimintaan. Gatesin kerrotaan houkutelleen myös miljardööriystäviään saman harrastuksen pariin. Gates on lahjoittanut säätiönsä kautta kymmeniä miljardeja dollareita muun muassa kehitysmaiden tautien torjuntaan ja koulutukseen.

Warren Buffett

Warren Buffett
Warren BuffettArne Dedert / EPA

Sijoittaja Warren Buffett kuunteli ystävänsä Gatesin neuvoja. 85-vuotias finanssiguru teki tiettävästi maansa kaikkien aikojen suurimman lahjoituksen – yli 30 miljardia euroa. Buffett on useissa yhteyksissä korostanut, että myös hyväntekeväisyyteen sijoitetut rahat on saatava poikimaan.

Al-Walid bin Talal al-Saud

Al-Walid bin Talal.
Al-Walid bin Talal.Yahya Arhab / EPA

Saudi-prinssi lupasi viime kesänä lahjoittaa koko runsaan 30 miljardin euron omaisuutensa lähivuosina erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin. Koska öljyrahat tarkalleen ottaen alkavat virrata, on vielä epäselvää. Näyttöä aiemmista lahjoituksista on toki jo yli kolmen miljardin euron verran.

Shakira

Shakira
ShakiraAnre Dedert / EPA

Kolumbialainen laulaja kunnostautuu myös esiintymislavan ulkopuolella. Maailmantähti on houkutellut nimellään useita suursijoittajia hyväntekijöiksi. Popparin Paljaat jalat -hyväntekeväisyysjärjestö rahoittaa köyhien lasten koulunkäyntiä Kolumbiassa.

Alfred Kordelin

Rafael Ellmén: Alfred Kordelin, 1910, öljy kankaalle. Alfred Kordelinin säätiön hallussa
Rafael Ellmén: Alfred Kordelin, 1910, öljy kankaalle. Alfred Kordelinin säätiön hallussa.Ville Välimäki / Yle

Pohjoismaissa yksityishenkilöiden jättiläismäiset hyväntekeväisyyslahjoitukset ovat monestakin syystä harvinaisia. Raumalainen Alfred Kordelin ehti toteuttaa amerikkalaisen ryysyistä rikkauksiin -unelman. Venäläiset matruusit kuitenkin surmasivat äveriään Kordelinin ennen kansalaissodan syttymistä marraskuussa 1917. Säätiöidyt varat rikastuttavat vielä nykyäänkin suomalaista tiede- ja kulttuurielämää.