Suomen luonnonsuojeluliitto: Sähköisen joulukalenterin suosio yllätti

Ne ajat alkavat pikkuhiljaa olla takana, jolloin kaikki joulukalenterit olivat joko itse tehtyjä tai kaupasta ostettuja seinäkalentereita. Vaikka omatekoistenkin kalentereiden suosio on kokenut renessanssia, niin sähköiset joulukalenterit ovat löytäneet paikkansa joulun odotuksessa. Esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitto julkaisee vain sähköistä kalenteria.

Kotimaa
Suomen luonnonsuojeluliiton sähköinern joulukalenteri
Kuvakaappaus Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivulta.

Sähköisiä joulukalentereita on julkaistu verkossa jo ainakin kymmenen vuoden ajan. Määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Mukana on niin järjestöjä, tiedotusvälineitä, kuntia kuin yrityksiäkin.

Myös monet yksityishenkilöt ovat julkaisseet oman sähköisen kalenterinsa maksullisen palvelun avustuksella.

Kalentereiden sisältö vaihtelee julkaisijan mukaan. Suomen luonnonsuojeluliitto (siirryt toiseen palveluun) tuo esille omaa toimintaympäristöään.

– Joulukalenterimme kuvat herättävät helposti keskustelua vaikkapa jonkun eläimen selviytymisestä Suomen talvesta tai talviolosuhteiden muuttumisesta, sanoo Luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen.

Suomen luonnonsuojeluliitto on tehnyt sähköistä joulukalenteria kolmen vuoden ajan. Suosio on yllättänyt julkaisijat, joten kalenteri on saanut jatkoa.

– Erityisesti viime vuonna se saavutti suuren suosion eri-ikäisten luonnonystävien keskuudessa.

Sähköisessä kalenterissa pitää olla samanlaisia elementtejä kun perinteisessä kalenterissa.

– Tämän vuoden sähköiseen joulukalenteriin lisäsimme hieman haastetta luukkujen löytämiseen, sillä siihen kuuluu myös löytämisen ilo.

Viimeksi pahvinen on julkaistu myyntiin viisi vuotta sitten, mutta se ei käynyt kaupaksi.

Matti Nieminen

– Kalenterin luukkujen takaa avautuu tänäkin vuonna eläin- ja luontokuvia, vinkkejä luonnon auttamiseen ja aineettomiksi lahjoiksi sekä askarteluvinkkejä. Luukkuja ei voi avata etukäteen, kertoo viestintäpäällikkö Matti Nieminen.

Luonnonsuojeluliitto ei julkaise sähköisen rinnalla paperista seinäkalenteria.

– Viimeksi pahvinen on julkaistu myyntiin viisi vuotta sitten, mutta se ei käynyt kaupaksi, kertoo Nieminen.

Sähköisen ja paperisen joulukalenterin ohella mielikuvitus tuottaa joka vuosi myös muunlaisia joulun odotukseen liittyviä kalentereita. Esimerkiksi Jyväskylän kaupunginkirjastolla voi seurata arkipäivisin elävää joulukalenteria ja Yle Pohjois-Karjalan Facebook-sivulla askarteluun liittyvää videokalenteria.