Itsenäisyyspäivän pääparaati Jyväskylässä – näyttämöinä Harjun stadion, Yliopistonkatu, kauppatori ja Jyväsjärvi

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraatikatselmus, ohimarssi ja kalustonäyttely järjestetään kuudes joulukuuta Jyväskylässä. Paraatikatselmus pidetään Harjun stadionilla. Sitä seuraa taitolento-osasto Midnight Hawksin esittelylento Jyväsjärven yllä ja ohimarssi Yliopistonkadulla. Juhla rajoittaa liikennettä ja pysäköintiä keskustassa.

Kotimaa
The Midnight Hawks, the aerobatic team of the Finnish Air Force.
Taitolentoryhmä Midnight Hawks lentää hyvällä säällä Jyväsjärven yllä.Anssi Leppänen / Yle

Paraatiin osallistuu noin 650 henkilöä ja 50 ajoneuvoa kaikista Puolustusvoimien haaroista. Sään salliessa paraatia terästää ylilento kuudella Hornet-monitoimihävittäjällä, kuudella Hawk-suihkuharjoituskoneella sekä kolmella NH90-kuljetushelikopterilla ja kolmella MD500-kevythelikopterilla.

Paraatin vastaanottaa ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Kim Jäämeri yhdessä Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Pauli Partasen sekä veteraanien edustajien Lauri Lehtisen ja Antti Savelan kanssa. Paraatijoukkoja komentaa ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Petri Tolla.

Harjun stadionin paraatikatselmuksen ja Yliopistonkadun ohimarssin lisäksi kauppatorilla voi tutustua ilmavoimien ja maavoimien kalustoon sekä varusmiespalvelukseen ja uramahdollisuuksiin puolustusvoimissa. Kalustonäyttelyn teemana on ilmapuolustus.

Paraatipäivä huipentuu ohimarssiin Yliopistonkadulla. Ensimmäistä kertaa kertaa Keski-Suomessa nähdään liikkeellä maavoimien Leopard 2A6 taistelupanssarivaunu. Marssivien ja moottoroitujen osien lisäksi paraatiin liittyy ilmavoimien Hornetien ja Hawkien sekä maavoimien helikopterikaluston ylilento.

Midnight Hawksit Jyväsjärven yllä

Suomen ilmavoimien virallinen taitolento-osasto Midnight Hawks suorittaa esittelylennon Jyväsjärven yllä paraatikatselmuksen jälkeen. Itsenäisyyspäivän kunniaksi osasto käy myös alkuiltapäivästä maakuntakierroksella, jonka reitti on Jämsä-Keuruu-Saarijärvi-Äänekoski. Kaikilla päivään suunnitelluilla lennoilla on säävaraus.

Yle välittää paraatitunnelmat radioon, televisioon ja Areenaan tiukassa yhteistyössä Puolustusvoimain kanssa.

Jyrinää tulee Jyväskylän taivaalla olemaan.

Petri Kejonen

– Puolustusvoimat hoitaa peruspaketin eli tämän paraatin itsenäisyyspäivään. Näytämme sen Yle Areenassa suorana. Radion puolella Aki Laine selostaa jo kymmenettä kertaa paraatin suorana. Televisiossa näytämme perinteisen 45 minuutin koosteen itsenäisyyspäivän alkuillassa viiden maissa. Siinä nähdään kokonaisuudessaan sekä paraatikatselmus että ohimarssi, kiteyttää tuottaja Petri Kejonen.

Koska Ilmavoimien pääesikunta ja vahva yksikkö sijaitsee Tikkakoskella Jyväskylän vieressä, niin ilmavoimat ja ilmavalvonta ovat paraatissa esillä vahvasti.

– Ja tavalla, jota ei juuri koskaan ole näin komeasti tehtykään. Jos sää vain suo, niin jyrinää tulee Jyväskylän taivaalla olemaan, lupaa Kejonen.

Oulussa Puolustusvoimain lippujuhlan päivässä nähdään myös yksi Leopard 2A6 -panssariajoneuvo.
Paraatissa nähdään myös Leopard -panssarivaunu.Puolustusvoimat

Paraati MM-rallin maisemissa Harjulla

Yle Radio Suomen Ajantasa –ohjelmien juontajana tuttu Aki Laine on jo konkari paraatiselostaja. Kesäkuun paraatissa tuli täyteen kymmenen vuotta sotilaallisissa selostustehtävissä ja juhlavuosi jatkuu joulukuussa Jyväskylässä.

Yliopistonkadun selostuspiste onkin Akille jo tuttu, sillä miltei samoilta jalansijoilta hän selosti elokuun alussa Yle Ralliradiossa Harjun erikoiskoetta. Paraatiselostuksissa Aki lupaa pudottaa selostusvauhdin ralliautojen tahdista paraatiajoneuvojen tahtiin.

Selostuspaikka on tismalleen sama kuin Harjun erikoiskokeen lähdössä.

Aki Laine

– Vauhti on toisenlainen kun ajoneuvot tulevat neljääkymppiä jalan marssivien osastojen jälkeen. Ehkä jollain tavalla joudun puuttumaan ralliinkin, sillä selostuspaikka on tismalleen sama kuin elokuussa Harjun erikoiskokeen lähdössä. En lupaa mitään, mutta yritän pitää lajit erillään, pohtii Laine.

Ohimarssissa ukkoa ja rautaa tulee tiuhaan tahtiin ja selostajalla riittää opiskeltavaa. Valmistautumiseen Akilla menee noin viikko.

– Puolustusvoimat on siitä hyvä organisaatio, että - yllätys yllätys – kaikki on hyvin säännönmukaista ja järjestelmällisesti suunniteltua. Kaikki on tiedossa missä järjestyksessä tullaan, minkälaisia laitteita tulee ja minkälaiset joukko-osastot tulevat. Kokemus tässäkin tietysti auttaa, arvio Aki Laine.

Itsenäisyyspäivää juhlitaan Ylen kanavilla koko päivä

Itsenäisyyspäivän Yle-toteutuksessa on otettu käyttöön uusia ajatuksia. Juhlakanavat TV1 ja Radio Suomi aloittavat puoliltapäivin, heti jumalanpalveluksen jälkeen pitkän suoran studiolähetyksen presidentinlinnan edustalta. Lähetyksessä käydään Jyväskylässä suorissa pätkissä ja muuallakin maailmassa. Aluperäinen Tuntematon sotilas elokuva esitetään Yle Teemalla kello 12.10.

Paraatin jälkeen Yle keskittyy televisiossa, radiossa ja netissä seuraamaan Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimiä Linnan juhlia. Uutta on, että Peilisalin tunnelmia voi seurata nyt suorassa 360-kameran nettistreamissa (siirryt toiseen palveluun).

Yle hemmottelee muodin ja tyylin ystäviä Areenassa. Nettipalvelu kokoaa nähtäväksi kaikki Linnan juhlien puhuttavimmat asut sekä kiinnostavimmat vieraat.

Se on kova ja keskustelua herättävä dokumentti.

Petri Kejonen

Linnanjuhlien päälle on luvassa vielä lähes puoleenyöhön jatkuvat Linnan jatkot, joissa esiintyvät Robin, Chisu, Waltteri Torikka, Virve Rosti ja Juha Tapio.

Perinteisten ohjelmien ohella tuottaja Petri Kejonen vinkkaa tv-katsojille kello 14.50 nähtävää ensi-iltadokumenttia.

– Sieltä tulee Jääkäridokumentti eli ainutlaatuista materiaalia jääkäriliikkeen synnystä ja jääkäreiden tulosta Suomeen. Se on kova ja keskustelua herättävä dokumentti, lupaa Kejonen.

Paraati sulkee katuja ja rajoittaa pysäköintiä keskustassa.
Paraati sulkee katuja ja rajoittaa pysäköintiä keskustassa.