1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Wiitaunioni

Terveyspalveluiden maksut nousevat roimasti vuodenvaihteessa

Seututerveyskeskus nostaa palvelumaksujaan lähes kolmanneksen, perustuen hallituksen linjaukseen, jonka mukaan asiakasmaksujen enimmäismäärää voidaan nostaa jopa 30 prosenttia. Wiitaunioni sen sijaan on päätynyt maltillisempaan hintojenkorotukseen. Saarijärvellä ja Jyväskylässä korotukset ovat vielä päättämättä.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Kahdeksan Keski-Suomen kunnan Seututerveyskeskus nostaa palvelumaksuja peräti 30 prosenttia. Korotukset astuvat voimaan vuoden alussa.

– Samalla otamme käyttöön myös sairaanhoitajan hoidolliselta käynniltä perittävän maksun, kertoo Seututerveyskeskuksen toimitusjohtaja Päivi Ylä-Kolu.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti

Seututerveyskeskuksessa esimerkiksi avohuollon poliklinikkakäynnin asiakasmaksu on ollut 16,10 euroa, ja ensi vuonna se nousee 20,90 euroon.

– Kyllä tietysti 30 prosentin nousu on merkittävä. Ymmärrän hyvin kritiikin tätä kohtaan. On osittain totta, että tämä kohdistuu juuri vähätuloisiin ja sairaisiin ihmisiin, mutta toisaaalta sitten julkisella puolella me pyrimme tuottamaan palveluja erityisesti juuri näille väestöryhmille. Tämä on vähän sellainen kaksiteräinen miekka. Julkinen sektori kasvattaa koko ajan kustannuksiaan, vaikka kuinka me pyrimme kustannustehokkuutta lisäämään. Nyt asiakkaat tulevat kantamaan kortensa kekoon tässä, sanoo Päivi Ylä-Kolu.

Ylä-Kolun mukaan Seututerveyskeskuksen tavoitteena on vähentää asiakaskäyntejä.

– Pyrimme kehittämään toimintaamme siihen suuntaan, että käyntien lukumäärä ei ole merkittävä, vaan se käyntien sisältö. Haemme tätä kerralla kuntoon -tavoitetta, jolloin pärjättäisiin vähemmillä terveydenhuollon käynneillä.

– Meidän talousarvioomme on itse asiassa budjetoitu ensi vuodelle tätä vuotta pienemmät maksutulot, korotukset huomioon ottaen.

Wiitaunioni korottaa maltillisemmin

Myös kolmen kunnan terveydenhuollosta vastaavassa Wiitaunionissa maksuja on päätetty korottaa, tosin vain 12 prosenttia.

– Me lähdetään vähän maltillisempiin korotuksiin. Joitakin maksuja ei koroteta ollenkaan, kuten sairaanhoitaja- ja fysioterapiakäyntejä. Muita hintoja korotetaan 12 prosenttia, kertoo Wiitaunionin vastaanottopalvelujohtaja Sari Nurmivaara.

Korotuksista päätettäessä ajateltiin ensisijaisesti potilaita.

– 30 prosentin korotus tuntui meistä aika isolta. Kyllähän se on toisaalta ymmärrettävää, että maksuja nostetaan, koska kyllä kaikki asiakasmaksutuottoja tarvitsevat, mekin, Nurmivaara sanoo.

Saarijärveltä annetaan tieto, että palvelumaksujen korotukset eivät ehtineet budjettiesitykseen.

– Ensi viikolla otamme asian erilliseen käsittelyyn, ja aion esittää, että nostaisimme maksuja enimmäismäärän, sanoo perusturvaliikelaitos Saarikan johtaja Mikael Palola.

Jyväskylässä korotuksia käsitellään tänään terveydenhuollon jaostossa.

Korotukset pohjautuvat hallituksen päätökseen

Asiakasmaksujen enimmäismäärä on koko maassa sama.  Maan hallitus linjasi puolitoista viikkoa sitten, että kunnat voivat halutessaan nostaa maksuja jopa 30 prosenttia. Kunta voi kuitenkin periä asiakkailta myös enimmäismäärää pienempiä maksuja.

Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan 30 prosentin nousu asiakasmaksuissa on poikkeuksellisen suuri.

_Haastattelut teki toimittaja Tenho Tornberg. _

_Edit klo 12:15: Lisätty Päivi Ylä-Kolun haastattelu. _