1. yle.fi
  2. Uutiset

Hitlerin Mein Kampf julkaistaan Saksassa kommentoituna versiona

Natsijohtaja Adolf Hitlerin kirjaa ei ole julkaistu Saksassa toisen maailmansodan jälkeen. Tammikuussa julkaistava painos sisältää alkuperäistekstin lisäksi noin noin 3 500 asiantuntijakommenttia.

Ulkomaat
Osa Mein Kampf -kirjan kannesta.
Mein Kampf -kirjan ensimmäisen painoksen kansi.EPA

Adolf Hitlerin teos Mein Kampf (suom. Taisteluni) julkaistaan tammikuussa Saksassa selityksin varustettuna painoksena. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:lle kirjan julkaisija, Münchenissä sijaitseva Lähihistorian instituutti ifZ.

Kirjaa ei ole julkaistu Saksassa toisen maailmansodan jälkeen. Julkaisua ei ole varsinaisesti kiellettykään, mutta tekijänoikeudet omistava Baijerin osavaltio ei ole sallinut uusien painosten ottamista. Ensi vuoden alusta kirjan tekijänoikeussuoja raukeaa, koska Hitlerin kuolemasta tulee kuluneeksi yli 70 vuotta.

Uuden version tavoitteena "myytinmurskaus"

IfZ:n johtaja Andreas Wirsching sanoi AFP:lle, että Hitlerin tekstiä selitetään noin 3 500 asiantuntijakommentilla. Hänen mukaansa uuden version tavoitteena on "murskata myytti" kirjan ympärillä. Kommentoidun version ensimmäinen painos on rajoitettu, noin 3 500–4 000 kappaletta.

Hitler kirjoitti osittain omaelämäkerrallisen Mein Kampfin istuessaan vankilassa 1923–1924 epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Kaksiosaista kirjaa pidetään natsi-ideologian perusteoksena.

Etenkin juutalaisjärjestöt ovat vastustaneet kirjan uudelleenjulkaisua, joka on herättänyt keskustelua Saksassa.

Uutistoimisto dpa:n (siirryt toiseen palveluun) marraskuussa julkaiseman mielipidemittauksen mukaan hiukan yli puolet saksalaisista kuitenkin vastustaa _Mein Kampfin _julkaisukieltoa.

YouGov-tutkimuslaitoksella teetetyssä kyselyssä yhteensä 51 prosenttia vastaajista oli joko "täysin" tai "ennemmin" sitä mieltä, että kirjan julkaisua ei tule kieltää tekijänoikeussuojan rauettua.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi