Talven ensimmäiset sikainfluenssat todettu Joensuussa ja Kiteellä

Pohjois-Karjalassa on todettu talven ensimmäiset influenssatapaukset. Kahdelta 34-vuotiaalta mieheltä otetuista näytteistä on löydetty niin sanottu sikainfluenssavirustartunta. Toinen miehistä on Kiteeltä ja toinen Joensuusta. Molemmat näytteet on otettu marraskuun lopulla.

influenssa
Hoitaja antaa rokotetta.
Kaisu Lötjönen / Yle

Pohjois-Karjalassa on todettu talven ensimmäiset influenssatapaukset.

Kahdelta yli kolmekymppiseltä mieheltä maanantaina otetuista näytteistä on löydetty niin sanottu sikainfluenssavirustartunta A(H1N1)pdm09. Miehet ovat kotoisin Kiteeltä ja Joensuusta.

Viimekin vuonna ensimmäiset influenssatartunnat todettiin jo ennen joulua.

Irja Kolehmainen

Tartuntatautihoitaja Irja Kolehmainen Pohjois-Karjalan keskussairaalasta kertoo, että influenssakausi alkoi odotettua hieman aikaisemmin.

– Hiukan aikaisessa ollaan. Odotimme että vähän myöhemmin tapaukset alkaisivat ilmetä, mutta eihän tämä poikkeavaa ole.

– Viimekin vuonna ensimmäiset influenssatartunnat todettiin jo ennen joulua. Tästähän se hissun kissun lähtee liikkeelle, Irja Kolehmainen sanoo.

Keskussairaala kertoo tiedotteessaan, että tämän kauden pistoksena annettavat kausi-influenssarokotteet antavat suojaa kahta influenssa A -virusta (H3N2) ja H1N1(pdm09) ja yhtä B-virusta vastaan. Kaksivuotiaiden Fluenz Tetra -nenäsumuterokotteessa on edellä mainittujen lisäksi myös toinen B-virussuoja.

Rokotteita otettu aiempaa innokkaammin

– Tässä vaiheessa on hyvin, hyvin vaikea ennustaa, mikä näistä viruksista tulee olemaan meillä se valta virus tulevana kautena. Viime kaudella ensimmäiset tapaukset olivat toisen tyyppistä A-virusta eli H3N2:ta, Irja Kolehmainen muistelee

Viime keväänä todettiin maakunnassa poikkeuksellisen vähän eli vain 14 varmennettua sikainfluenssatapausta.

Tämän hetkisten tietojen mukaan kiertävät virukset vastaavat hyvin rokoteviruskantoja. Tartuntatautihoitaja Irja Kolehmainen kertoo, että tänä vuonna rokotteita on otettu ahkerammin kuin viime vuonna.

Kyllä rokotuksessa kannattaa käydä, jos ei ole vielä sitä ottanut.

Irja Kolehmainen

– Tuntuma on, että rokotuskattavuudet tulevat olemaan paremmat kuin edellisellä kaudella. Mitä viestiä olen maakunnasta kuullut, niin ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita ja vilkkaasti käyneet rokotuksissa. Positiivisempaan suuntaan ollaan menossa.

Myös hoitohenkilökunta on ottanut piikin entistä innokkaammin. Vaikka ensimmäiset virustartunnat on siis maakunnassa nyt todettu, rokotuksen ottaminen ei edelleenkään ole myöhäistä.

– Suoja on kehittynyt kahden viikon sisällä. Kyllä rokotuksessa kannattaa käydä, jos ei ole vielä sitä ottanut, Kolehmainen opastaa.

Sairastumiset saattavat olla vakavia

Aiemmilta influenssakausilta tiedetään, että influenssa A(H3N2) -virusten aiheuttamat sairastumiset saattavat olla vakavia.

Erityisesti vanhusten, pikkulasten ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvien infektiot voivat usein johtaa sairaalahoitoon. Lisäksi tiedetään, että influenssa A(H1N1)pdm09 -virus saattaa aiheuttaa hankalia tautitapauksia myös perusterveille henkilöille.

Rokote on paras suoja influenssaa vastaan ja rokotuksia jatketaan edelleen.