Syksyn tilanne Itä-Suomessa: 21 300 rikosilmoitusta, 12 tapauksessa epäiltynä turvapaikanhakija

Itä-Suomen poliisin tilastojen mukaan turvapaikanhakijoita koskevia rikosilmoituksia on kirjattu alueella vain vähän. Elo–marraskuun välillä poliisin tietoon on tullut noin 21 300 rikosilmoitusta, joista kahdessatoista rikoksen tekijäksi epäillään turvapaikanhakijaa. Ilmoitukset koskivat suurimmaksi osaksi turvapaikanhakijoiden keskinäisiä kahakoita.

turvapaikanhaku
Poliisin selkä
Heikki Ahonen / Yle

Itä-Suomessa ei ole juuri tehty turvapaikanhakijoita koskevia rikosilmoituksia.

Itä-Suomen poliisin tilastojen mukaan rikosilmoituksia kirjattiin elo–marraskuun välillä 21 304, joista 12 turvapaikanhakijaa epäillään rikoksesta. Turvapaikkastatuksen on saanut merkitä hakukriteerinä ilmoituksiin vasta marraskuun alusta lähtien. Sitä vanhemmistakin ilmoituksista löytyy kuitenkin tieto siitä, onko osapuolena turvapaikanhakija vai ei.

Turvapaikanhakijaa epäillään Kuopiossa marraskuun alussa tapahtuneesta raiskauksesta.

Rikosilmoitukset koskevat suurimmaksi osaksi turvapaikanhakijoiden keskinäisiä kahinoita vastaanottokeskuksissa eri puolilla Itä-Suomea. Lisäksi tutkinnassa on pari näpistystä ja väärän henkilötiedon antamista.

Tilanne on varsin rauhallinen Itä-Suomessa.

Leevi Makkonen

"Yllättävän hyvä tilanne"

Yksi rikosilmoitus koskee ahdistelutapausta, jossa turvapaikanhakijaa epäillään seksuaalisesta ahdistelusta ja lievästä pahoinpitelystä. Turvapaikanhakijaa epäillään vuonna 1989 syntyneen kuopiolaisnaisen ahdistelusta, kopeloinnista ja väkisin suutelemisesta Kuopion keskustassa lokakuussa.

Turvapaikanhakijoihin liittyy myös rikosilmoitus, jossa epäiltynä on kantaväestöön kuuluva henkilö, joka kiinnitti Keiteleellä seiniin turvapaikanhakijoista varoittavia kylttejä.

– Tilanne on varsin rauhallinen Itä-Suomessa, yllättävänkin hyvä. Lähinnä kenttätiimit ovat joutuneet selvittämään vastaanottokeskuksen sisäisiä kahinoita tai sitten kantaväestöön kuuluvat valopäät ovat vierailleet keskusten pihoilla huutelemassa ja tekemässä pieniä vahingontekoja, rikoskomisario Leevi Makkonen kertoo.

Makkosen mukaan on vaikeata sanoa, mistä Itä-Suomen "yllättävänkin hyvä" tilanne johtuu.

– Meille on aika vähän turvapaikanhakijoita ja he ovat tulleet tänne myöhemmin. Sitten meillä on myös paljon perheitä, jotka ovat yleensä rauhallisempia kuin parikymppiset kaverit. Mutta nämä ovat vain arvailuja.

Pohjois-Savossa vastaanottoyksiköihin on majoitettu noin 780 turvapaikanhakijaa, Pohjois-Karjalassa luku on noin 590 ja Etelä-Savossa noin 470.

Täydennys 3.12.2015 kello 9:10: Juttua on täydennetty, kun julkaisun jälkeen tuli ilmi vielä yksi raiskausepäily, josta on tehty erillinen uutinen