Miksi VR lakkauttaa lipunmyyntipisteen suuresta Pasilasta, mutta ei pienestä Järvenpäästä?

VR lakkauttaa ensi vuonna lipunmyyntipisteen muun muassa Pasilan asemalla, mutta säilyttää sen selvästi hiljaisemmilla asemilla, kuten esimerkiksi Järvenpäässä ja Hyvinkäällä. Tämä on ihmetyttänyt joitakin junamatkustajia.

Kotimaa
VR:n lipputoimisto Kouvolassa
VR:n lipputoimisto Kouvolassa on yksi lakkautettavista myymälöistä.Juha Korhonen / Yle

VR kertoi maanantaina, että sen oma lipunmyynti loppuu ensi vuoden alussa 13 asemalla. Uudellamaalla lipunmyyntipiste lakkaa muun muassa Pasilan asemalla.

VR kuitenkin säilyttää lippumyymälän selvästi hiljaisemmilla asemilla, kuten esimerkiksi Järvenpäässä ja Hyvinkäällä. Tämä on ihmetyttänyt joitakin junamatkustajia.

VR:n matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanainen kertoo, että lipunmyyntiverkostoa uudistetaan täysin kaupallisin perustein.

– Asemat, joita ollaan sulkemassa ovat niitä lipunmyyntipisteitä, joissa asiointi on vähäisintä tai eniten laskusuunnassa. Jos ottaa esimerkiksi vaikka Järvenpään, jossa lipunmyynti säilyy, niin se ei ehkä tule heti mieleen. Mutta Järvenpää on iso työssäkäyntialue

Pasilan nykyinen asema tullaan purkamaan, kun sinne rakennetaan Tripla-kauppakeskus.

Helsinkiin päin ja siellä ostetaan erittäin paljon vyöhykeliikenteen kertalippuja. Siellä aamuruuhkaa ei kyetä palvelemaan pelkästään aseman automaattien avulla, Romanainen perustelee.

Toisaalta Romanainen kertoo, että Pasilan lipunmyyntipisteen lakkauttaminen on "aivan oma keissinsä".

– Pasila on iso liikenteen solmukohta ja se sijaitsee toisaalta hyvin lähellä päärautatieasemaa. Pasilassa on hyvät automaatit tarjolla. Pasilassa on paljon asiakkaita, jotka syystä tai toisesta ostavat lippunsa ennakkoon. Pasilasta lähtee paljon asiakkaita nimen omaa kaukoliikenteen juniin eikä vyöhyliikenteen juniin. Kaukoliikenteen asiakkaat asioivat pääsääntöisesti verkossa, Romanainen jatkaa syiden listausta.

– Pasilan nykyinen asema tullaan purkamaan, kun sinne rakennetaan Tripla-kauppakeskus, eivätkä asemarakennus ja lipunmyyntitilat tule sellaisemaan säilymään kuin enää hyvin vähän aikaa, Romanainen jatkaa.

Romanainen kiistää, että lippumyymäläverkoston uudistamisella olisi poliittisia perusteita.

– Taustalla on lipunmyynnissä asioivien asiakasmäärien tarkastelu. Tässä ei ole ollut minkäänlaista poliittista vaikuttamista, Romanainen vakuuttaa.