Chilen rannikolta löytyi yli 300 kuollutta seitivalasta – "Maailmanlopun näky"

Valaiden joukkokuolema on yksi suurimmista tiedossa olevista. Tutkijat osasivat lähteä etsimään valaita syrjäseudulta sen jälkeen, kun keväällä kerrottiin parinkymmenen kuolleen valaan löytymisestä.

Ulkomaat
Kuollut seitivalas.
Huhtikuussa kuvattu rantaan ajautunut kuollut seitivalas. Vreni Häussermann / Huinay Scientific Field Station / AFP / Lehtikuva

Chilen rannikolta on löytynyt yli 300 kuollutta seitivalasta, tutkijat kertoivat tiistaina.

– Se oli maailmanlopun näky. En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa, chileläisen Huinay-keskuksen tutkija Vreni Häussermann sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Valaiden löytöpaikka on Patagonian syrjäseudulla. Häussermannin mukaan kuolleita valaita on todennäköisesti vielä enemmän, koska on vielä monia alueita, jonne tutkijat eivät ole päässeet.

Tutkijat laskivat valaita satelliittikuvista ja ilmakuvista, joita otettiin kesäkuussa tarkkailulennolla. Kuvien perusteella kuolleita valaita oli 305 ja valaiden luurankoja 32. Tutkimusretkestä päätettiin sen jälkeen, kun rannikolta löydettiin keväällä parikymmentä kuollutta valasta.

Kyseessä on yksi suurimmista tiedossa olevista valaiden joukkokuolemista. Sen syytä ei tiedetä. Tutkijoiden mukaan valailla ei näyttänyt olevan haavoja, mikä voi viitata siihen, että niiden kuolema johtuisi viruksesta tai myrkyllisestä leväkukinnasta.

Tutkijoiden päätelmät julkaistaan tieteellisessä lehdessä myöhemmin tänä vuonna, eikä Häussermann halunnut kertoa niitä etukäteen AP:lle.

Lähteet: AFP, AP