Yrjö Jylhän tunnetuimmat sotarunot sävellettiin – "Kauheita, koskettavia ja joskus kauniitakin"

Joensuulainen isä ja poika, Esko ja Tommi Ilonen ovat säveltäneet 15 Yrjö Jylhän runoa tämän välirauhan aikana 1941 julkaistusta Kiirastuli-runokokoelmasta. Ensi vuoden puolella julkaistavalle tunnelmalliselle levylle päätyy kahdeksan kappaletta. Innostus Yrjö Jylhään tuli "Kivi ja Kilpi" televisiosarjan kautta.

Kuva: Joensuulaiset Esko ja Tommi Ilonen sävelsivät Yrjö Jylhän runoja tunnelmalliseksi musiikiksi.

Joensuulainen Esko Ilonen katsoi antikvariaatista kertovaa televisiosarjaa Kivi ja Kilpi, jossa näyttelijä Oiva Lohtander lausui Tuomittu-runoa.

– Se jäi mieleeni ja otin oman Kiirastuli-kokoelman ja katselin runoa jonkin aikaa. Huomasin, ettei siitä ollut kuin lausuttuja versioita. Sitten rupesi syntymään melodia-aiheita päähän, joita aloin tallentamaan, kertoo Esko Ilonen.

– Nykypolvenkin pitäisi saada nämä runot kuulolle, koska ne jotenkin liikuttavat Suomen historiaa. Niissä kuvataan sotaa myös kotirintaman näkökulmasta, lisää Esko.

Myös Eskon poika, Tommi on mieltynyt Jylhään.

– Kyllä näin armeijan käyneenä tekivät sanat jotenkin vaikutuksen. Tuntuu, että runojen kautta pääsee vähän lähemmäksi sodan tapahtumia. Kuvaukset ovat kauheita, koskettavia ja joskus kauniitakin, summaa Tommi Ilonen.

Tuntuu, että runojen kautta pääsee vähän lähemmäksi sodan tapahtumia.

Tommi Ilonen

Levylle päätyy myös Yrjö Jylhän Kaivo-runo.

– Se on niin koskettava kertomus turhasta kuolemasta juuri ennen sodan loppumista, Esko Ilonen kommentoi.

Nyt 15 runoa on työstetty musiikkikappaleiksi. Kahdeksan niistä on tarkoitus julkaista ensi keväänä CD-levyksi. Tavoitteena on myös järjestää levyn tiimoilta konsertti.

Muusikot ja laulajat levyllä ovat Eskon ja Tommin lailla pohjoiskarjalaisia artisteja.